Izgradnja leđnih mišića – pažljivo i postepeno

Pre nego što krenete u avanturu građenja i oblikovanja leđnih mišića, neophodno je da se pre takvog napora konsultujete ako ne sa lekarom, onda obavezno sa instruktorom ili trenerom koji će vas pažljivo i postepeno usmeravati ka onim vežbama koje su za vas najefikasnije.


Vežbe za leđa u teretani se smatraju među najtežim, ali ne budite obeshrabreni. Ne morate raditi sve vežbe, već samo one koje vama prijaju i koje će dati najbolje rezultate.

Bez obzira da li ste u teretani kako biste spržili kalorije, ubrzali metabolizam, izgradili mišićnu masu, smanjili ili u potpunosti uklonili bolove, a i popravili držanje, vežbe za zagrevanje su najbitnije pre glavnih vežbi za leđa.

Istraživanja pokazuju da ne samo rekreativci, već i profesionalni sportisti često zaborave na ove vežbe, čime povećavaju mogućnost za povredama, istegnućima i upalama nakon treninga.

Ove vežbe su jednostavne, traju od 5-15 minuta, na taj način podižete temperaturu sopstvenog tela, mišići i zglobovi se bolje pokreću, a čim osetite da vam je vruće, znači da ste razmrdali organizam, spremni na suštinski trening zbog kojeg ste posetili teretanu. Istežite se, trčite na spravama umerenim tempom ili preskačite vijaču, put do dobro oblikovanih leđa će biti jednostavniji.


Mr D Fit – Dalibor Dunčević