Šta nikako ne treba da pijete pre treninga?

Ako želite da uspete u svom cilju, bilo da želite da smršate ili da povećate mišićnu masu, najviše će vam u tome značiti hidratacija organizma. Međutim, to ne znači da treba da pijete bilo šta što je tečno, jer nema sve isti uticaj na telo.


Pre odlaska na trening je najbolje piti vodu, ali ne previše, a izbegavati razne napitke i sokove koji vam mogu uticati negativno na trening.

Pogledajte šta treba da izbegavate od pića, pre odlaska na trening:

1. Alkohol
Na prvom mestu je naravno alkohol. Čak ni jedna čaša vina nije dobra za vaš trening, jer alkohol dehidrira organizam i samim tim negativno utiče na trening. Nećete imati punu snagu, a vrlo je moguće da dobijete vrtoglavicu. Umesto alkohola, bolje popijte čašu kafe koja će vas dobro razbuditi i dati vam energiju.

2. Sportska pića
Iako su namenjena sportistima i za davanje energije – ona imaju dosta šećera koji vam je apsolutno nepotreban. Nagli skok šećera u krvi, a zatim i pad nisu dobri za organizam, a vi ćete se samo osećati umornije i gladnije. Pre nego što odete na trening, napravite domaći sok od povrća i voća – videćete razliku odmah na početku treninga. Više energije, a manje unešenog šećera!

3. Gazirani sokovi
Gazirani sokovi generalno nisu dobri ni za koga, bilo da trenirate ili ne. Razlog je što su uglavnom puni šećera i nepotrebnih sastojaka koji samo izazivaju nadutost, bolove u želucu i stomaku. Pored toga, zbog viška natrijuma koji uglavnom sadrže, možete postati dehidrirani. Umesto ovakvih sokova, popijte šoljicu, sve biljnog čaja

4. Voćni sokovi
Voćni sokovi možda izgledaju kao dobra ideja, ali ipak nisu jer takođe sadrže dosta šećera – konkretno mislimo na kupovne sokove. Oni sadrže mnogo manji procenat voća nego šećera, tako da vam se nikako ne isplati piti takve sokove. Odlična, zdrava zamena za takve sokove može biti limunova voda ili voda sa voćem koju ste sami napravili.

5. Napici sa dodatkom mleka
Ovakve napitke je najbolje piti nakon treninga, jer je mleko teško svariti, pa ćete osećati teskobu u stomaku na treningu, a to nikako ne može biti dobro. Zato se preporučuje da ovakve napitke pijete nakon treninga, kako biste nahranili organizam potrebnim proteinima, masnoćama i ugljenim hidratima. Ako ne volite mleko ili vaš teško “pada”, počnite da pijete surutku razblaženu sa vodom.


Mr D Fit – Dalibor Dunčević

PROČITAJTE I OVO:

VODA JE ZAKON! Zašto je hidratacija važna tokom treninga?