VEČERA JE VAŽNA! Obrok na kraju dana treba da bude lagan

Većina nutricionista smatra da zdrav doručak i lagana večera pozitivno utiču na sistem organa za varenje i opšte zdravlje.


Osim stručnjaka, sve je više običnih ljudi koji mogu da potvrde da im lagana večera pomaže u tome da svoj organizam pripreme za odmor i kvalitetan počinak.

Unosom lagane večere u ranim večernjim satima svom organizmu ostavljamo dovoljno vremena da pojedenu hranu svari pre spavanja.

U cilju efikasnog oporavka svog tela od dnevnih aktivnosti, savetuje se da laganu večeru unosimo u periodu od 18h do 19h.

Jedna od najčešćih zabluda je ta da uveče pred spavanje ne treba da se večera, iako ne postoje zvanični naučni dokazi koji nedvosmisleno potkrepljuju takvu beznačajnu tvrdnju.

Daleko važnije od toga je šta i kada pojesti za večeru, o čemu se neuporedivo manje govori nego recimo o tome šta spremiti za večeru na brzinu.

Brzinsko spremanje hrane često dovodi do unosa neadekvatnih namirnica u toku večere, i zato je najbolje rešenje da imamo unapred osmišljen plan ishrane.

U zavisnosti od vaših želja, na kraju dana možete da izaberete: jaja, meso, salate, sir ili voće.

Navedene grupe namirnica obiluju makronutrijentima koji olakšavaju proces varenja i oporavak organizma, posebno ako ste u mogućnosti da kupujete organske proizvode proverenog kvaliteta.


Izvor: nezavisni.rs – Mr D Fit – Dalibor Dunčević