DOKAZANO – Psi jačaju imunitet dece!

Istraživanja su pokazala da mala deca, ali i bebe, koje imaju svakodnevni kontakt sa psima znatno ređe obolevaju od infekcija uha i disajnih puteva od onih koje žive u kućama bez kućnih ljubimaca. Naučnici još nisu ustanovili pravi razlog zašto je to tako.

Iako mnogi roditelji misle da pse treba držati dalje od beba, naučnici su dokazali da njihova blizina može da bude blagotvorna. Istraživanje objavljeno u američkom časopisu “Pedijatriks” je pokazalo da bebe koje imaju kontakt sa psima ređe obolevaju od infekcija ovog tipa u odnosu na decu koja ne borave ili nisu ni u kakvom kontaktu sa psima.

Nauka još uvek nema objašnjenje zašto je to tako, ali pretpostavlja se da životinjsko “društvo” utiče na jačanje imuniteta deteta u prvoj godini života.

U studiji je učestvovalo 397 dece čiji su roditelji svakodnevno zapisivali u dnevnik zdravstveno stanje beba tokom prve godine života. Studija je pokazala da su one koje su odrastale sa psima bile za 30 odsto manje sklone infekcijama disajnih puteva (uključujući kašalj, kijavicu i temperaturu) i upola manje podložne razvoju infekcije uha.

Izvor:Nadlanu/Srbijadanas