RAT U UKRAJINI: Borbe na istoku sve žešće, Rusi stežu obruč

  • Nezavisni.rs
  • 2023-03-03
  • Komentari isključeni za RAT U UKRAJINI: Borbe na istoku sve žešće, Rusi stežu obruč

Kremlj: Bez odluka o uvođenju ratnog stanja u pograničnim oblastima sa Ukrajinom
Teroristički akt u Brajnskoj oblasti će biti istražen, biće donete mere kako se slični događaji ne bi dogodili u budućnosti, izjavio je portparol ruskog lidera Dmitrij Peskov.

– Trenutno su u toku istražne radnje, naše bezbednosne službe rade, najpre treba sve precizno utvrditi, a nakon rezultata istrage biće doneti zaključci – poručio je portparol, odgovarajući na pitanje da li se planira priznavanje grupe odgovorne za napad kao terorističke organizacije.

On je, komentarišući jučerašnju inicijativu čečenskog lidera Ramzana Kadirova istakao da nisu donete nikakve odluke povodom uvođenja ratnog stanja u regionima Rusije koji se graniče sa Ukrajinom, to je prerogativ ruskog predsednika.

Kadirov je nakon terorističkog akta predložio da se u nekim ruskim regionima uvede ratno stanje sa maksimalnim nivoom reagovanja umesto do sada uspostavljenog srednjeg nivoa.

Ukrajinska vojska uništila praktično sve mostove na prilazima Artjomovsku
Ukrajinska vojska je uništila praktično sve mostove na prilazima Artjomovsku, rekao je pripadnik “Vagnera” za medije.

Prilikom povlačenja ukrajinska vojska diže sve u vazduh, uništava infrastrukturu pokušavajući da nas zadrže, rekao je taj borac.

Ukrajinska vojska pucala na službenike obezbeđenja Zaporoške nuklearke
Zaposleni u službi bezbednosti Zaporoške nuklearne elektrane bili su meta napada ukrajinske strane, Rusija sprema notu u vezi sa ovim incidentom, izjavio je savetnik direktora koncerna „Rosnergoatom“ Renat Karčaa.

On je objasnio da su se juče tokom obezbeđenja rotacije inspektora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u nuklearki, saradnici službe bezbednosti našli bukvalno pod automatskom vatrom.

Karčaa ističe da su dvojica zaposlenih nepovređeni. Prema njegovim rečima, čak ni predstavnici ukrajinske strane, koji su učestvovali u procesu rotacije, „nisu shvatali šta se dešava“, što ukazuje na „potpuno odsustvo kontrole“ na ovom delu kontakt-linije.

Ukrajinska policija: Ruske snage digle u vazduh ključni most do Bahmuta
Ruske snage digle su tokom noći u vazduh ključni most koji povezuje opkoljeni grad Bahmut na istoku Ukrajine sa obližnjim selom Hromovo, saopštila je ukrajinska policija.

U policiji u gradu Konstantinivka za CNN su izrazili nadu da će most biti popravljen narednih dana, jer je reč o vitalnoj saobraćajnici za izvlačenje civila i dopremanje zaliha kao što je municija.

Most je ujedno i poslednji glavni put snabdevanja od Bahmuta do grada Časiv Jar.

Vojska i dalje može da pristupi Bahmutu kroz polja, saopštila je policija.

Bahmut je saobraćajno čvorište i preko njega se vrši snabdevanje ukrajinskih trupa na istoku zemlje.

U Donjeckom regionu na snazi je obavezna evakuacija, a oko 5.000 ljudi ostalo je u Bahmutu, navode ukrajinski zvaničnici.

Južna Koreja još bez odluke o slanju smrtonosnog oružja Kijevu
Južna Koreja još nije odlučila hoće li slati Ukrajini smrtonosno oružje, izjavio je premijer zemlje Han Dok Su u intervjuu za Si-En-En.

– Mislim da to neće biti sada – rekao je ministar.

Han Dok Su je istakao da Seul, istovremeno, pruža podršku Kijevu na druge načine, istakavši da su odlučili da ove godine uvećaju podršku za 130 miliona dolara.

Ukrajinske trupe ispalile su raketu AGM-88 HARM na Andrejevku u DNR
Ukrajinske trupe ispalile su projektil AGM-88 HARM na Andreevku, izvestilo je predstavništvo DPR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine (JCCC) .

Pored toga, u 7.25 časova ukrajinske trupe su ispalile 6 raketa iz MLRS-a na naselje Harcizsk.

Proglašena vazdušna uzbuna širom Ukrajine
Širom Ukrajine objavljeno upozorenje o vazdušnim napadima.

Deo ukrajinskih jedinica dobio naređenje da odmah napusti Bahmut
Komandant ukrajinskih snaga izjavio je da je njegova jedinica dobila naređenje da odmah napusti Bahmut.

Podsetimo, član Odbora ukrajinske Rade za nacionalnu bezbednost i odbranu Sergej Rahmanjin izjavio je juče da je situacija u Bahmutu kritična i da, sa vojne tačke gledišta, nema svrhe braniti grad po svaku cenu. Glavni problem je što su ruske jedinice presekle sve puteve za snabdevanje Ukrajinaca.

Američka TV stanica Si-En-En objavila je izjavu jednog ukrajinskog vojnika koji je priznao da je situacija u tom gradu znatno gora nego što se to zvanično saopštava.

Bahmut se nalazi na teritoriji DNR pod kontrolom Ukrajinaca severno od Gorlovke.

Ukrajinski vojnici u Bahmutu očajni
Na društvenim mrežama pojavili su snimci iz Bahmuta u koji su juče, prema rečima Jevgenija Prigožina, ušli Vagnerovci.

Ukrajinski vojnici na jednom snimku govore kako su okruženi sa svih strana i da im je ostalo vrlo malo municije.

Drugi snimak prikazuje ukrajinskog vojnika koji trčeći napušta Bahmut i pritom šalje poruku svojoj majci ne verujući da je preživio.

– Mama, živ sam, živ!!! – govori joj.

U 7.50 ukrajinske trupe ispalile su tri granate NATO kalibra 155 milimetara na Petrovski okrug u Donjecku, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine (JCCC).

– Zabeležena je vatra sa strane Oružanih snaga Ukrajine u pravcu: 7.50 – naselje Dalnee – grad Donjeck (Petrovski okrug): pale su tri granate kalibra 155 milimetara – saopštilo je predstavništvo u Telegram kanalu.

Petrovski okrug Donjecka nalazi se na zapadnoj periferiji administrativnog centra DNR, ovo je najudaljeniji deo grada od centra. Od 2014. godine, kada je DNR proglasila nezavisnost od Kijeva, ovo područje, počevši od linije dodira van grada Marinka, redovno su granatirale ukrajinske snage bezbednosti.

Vazdušna uzbuna objavljena u tri regiona Ukrajine
Upozorenje o vazdušnom napadu izdato je u Harkovskoj, Poltavskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine, kao i u delu Zaporoške oblasti koji kontroliše Kijev, pokazuju podaci onlajn mape ukrajinskog Ministarstva digitalne transformacije.

Alarm je objavljen između 8.00 i 8.03 po moskovskom vremenu.