EU: Hitno vratiti mir na sever Kosova i sprečiti eskalaciju

Evropska unija najoštrije je osudila nasilje i pozvala predstavnike Srbije i Kosova da preduzmu sve mere kako bi se izbegla dalja eskalacija na severu Kosova koja bi mogla da dovede do negativnih posledica i okrenu se ka dijalogu.


“Nasilje se moglo izbeći i mora se izbeći u budućnosti. Evropska unija čvrsto stoji iza misije NATO-a, Kfor-a i misije Euleks u ispunjavanju njihovih mandata“, navodi se u izjavi visokog predstavnika EU o najnovijim dešavanjima na severu Kosova.

EU poziva Kosovo i Srbiju da “odmah i bezuslovno preduzmu mere u pravcu deeskalacije, da prestanu da koriste retoriku podela i uzdrže se od bilo kakvih daljih nekoordinisanih akcija“.

“Hitno treba vratiti mir. Evropska unija je spremna da sprovede odlučne mere“, navodi se u saopštenju i ocenjuje da bi eskalacija tenzija mogla da dovede do negativnih posledica.

U EU očekuju da Kosovo odmah obustavi policijske operacije u blizini opštinskih zgrada na severu Kosova.

Gradonačelnici bi, kako se navodi, trebalo privremeno da obavljaju svoje dužnosti van opštinskih zgrada.

“Prevremene izbore treba raspisati što je pre moguće u sve četiri opštine. Očekujemo učešće kosovskih Srba na ovim izborima“, navodi se u saopštenju.

EU izražava zabrinutost zbog najviše pripravnosti Vojske Srbije.

Evropska unija očekuje i od Kosova i od Srbije da se ponašaju odgovorno i odmah okrenu ka dijalogu koji vodi EU kako bi se pronašlo održivo rešenje za situaciju na severu Kosova koje garantuje bezbednost, sigurnost i participativnu demokratiju za sve građane i otvara put za sprovođenje Sporazuma o normalizaciji i njegovog Aneksa.

Ovo uključuje početak rada na uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom “bez daljeg odlaganja ili preduslova“.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel tražio je raspisivanje novih lokalnih izbora u opštinama na severu Kosova, učešće Srba u tom izbornom procesu i početak rada na osnivanju Zajednice opština sa srpskom većinom.


Izvor:tanjug