VUČIĆ: Srbija je samostalna zemlja koja donosi svoje odluke

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se iz glavnog grada Moldavije, Kišnjeva. Priština i Beograd glavna su tema skupa u moldavskoj prestonici.


Na skupu su govorili srpski predsednik Aleksandar Vučić, predsednik Francuske Emanuel Makron, nemački kancelar Olaf Šolc, kao i Vjosa Osmani.

Predsednik je iz Kišinjeva poručio da je situacija na KiM postala glavna tema samita, pored situacije u Ukrajini.

“Priština nije želela susret sa srpskom delegacijom, iako mi uvek želimo razgovor. Čini mi se da je sve jasnije ko je odgovoran za probleme na KiM”, rekao je Vučić.

Vučić ističe da je imao dobar razgovor sa predsednikom Poljske Andžejom Dudom, mađarskim premijerom Orbanom, sa austrijskim premijerom, predstavnicima Crne Gore i Severne Makedonije.

“Razgovarao sam i sa italijanskom premijerkom, dugo sam pričao sa holandskim premijerom Markom Ruteom. Pričao sam sa mnogo važnih ljudi, i svima je glavna tema, uz energetiku i ekonomski napredak, situacija na KiM”, istakao je Vučić.

On kaže da će zemlje iz inicijative Otvoreni Balkan tražiti veći pristup fondovima EU.

“Velika je razlika, razumem ja da mi nismo zemlja EU, ali ta razlika mora da se smanji, kako bismo brže pristizali te zemlje. To je važna tema za samit u junu. Ono što je rekao bih veoma bitno to je da sam uputio poziv svim zemljama, i rukovodstvu EU, i predstavnicima EK, da posle Granade i Londona, da jedan od naredna dva sastanka bude održan u Beogradu. To bi bio verovatno najveći samit i neka vrsta krune naših napora”, rekao je Vučić i dodao:

“Očekujem da vidim Šolca i Makrona ovde, a u Beogradu narednih mesec dana imaćemo bezbroj poseta, Moravjeckog, trojku Beneluksa, slovenčku predsednicu… biće ih dosta, očekujem i novi susret Otvorenog Balkana, moraćemo još napornije da radimo da sačuvamo interese Srbije”.

Predsednik Vučić je istakao da je kratko pričao sa Vladimirom Zelenskim, i dodao je da Ukrajina nije priznala nezavisnost Kosova i Metohije.

“Imali smo korektan razgovor, ali odluku o sankcijama donose građani Srbije, preko svog rukovodstva, i mi smo svoju odluku doneli u martu 2022. godine, i dali svoju poziciju. I nikada ne možete jednim razgovorom da menjate svoju poziciju. Srbija ima svoju politiku, Srbija je samostalna i nezavisna zemlja, i Srbija poštuje svoje interese”, rekao je Vučić.


Izvor:tanjug