Kurti: Sporazum u Ohridu je de fakto priznanje

Premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti izjavio je da je na sastancima sa čelnicima institucija u Albaniji dobio podršku oko toga da se Ohridskim sporazumom došlo do de fakto priznanja tzv. Kosova od strane Srbije.


Kurti je, posle sastanka sa predsednikom Albanije Bajramom Begajem, predsednicom Skupštine Linditom Nikolom i premijerom Edijem Ramom, rekao medijima da ih je upoznao sa elementima sporazuma postignutog između Kosova i Srbije 18. marta u Ohridu.

– Želeo sam da ih obavestim o bliskosti i detaljima procesa dijaloga i elementima sporazuma koji se sada moraju primeniti… Predsednik Begaj, predsednica Nikola i premijer Rama su me podržali u procesu dijaloga i za sporazum koje sam postigao. Albanija je uvek pored Kosova i to dokazuje u međunarodnoj areni, ali i u našim bilateralnim odnosima. Sa premijerom Ramom sam se dogovorio da će sledeći sastanak dve vlade biti u junu, ali smo razgovarali i o dosadašnjoj primeni potpisanih sporazuma i koje nove sporazume možemo da sačinimo – rekao je on, a prenosi Kossev.

Kurti je dodao da su predstavnici institucija podržali njegov stav da je ovaj sporazum de fakto priznanje Kosova od strane Srbije.

– Oni su podržali moj stav da je ovaj sporazum de fakto priznanje Republike Kosovo od strane Srbije. To je u stvari de fakto uzajamno priznanje i objasnio sam im i da član 7. koji govori o samoupravi srpske zajednice i pominje Savet Evrope, zapravo odgovara okvirnom sporazumu za zaštitu nacionalnih manjina. Tačka 10. odnosi se na sve dosadašnje sporazume koje je naša vlada nasledila iz procesa dijaloga u Briselu, a kojih je 39 i za koje smo se dogovorili da ih treba primeniti, naravno one koji su važeći i obavezni, što je navedeno u članu 10. sporazuma – rekao je Kurti.

Potom je govorio i o tome šta Kosovo želi od Albanije.

– Tražimo od Republike Albanije podršku u međunarodnim forumima za Kosovo, kad god se o tome razgovara. Kosovo, njegov subjektivitet, suverenitet, nezavisnost, teritorijalni integritet moraju da se zaštite, ali i da nam se pomogne u članstvu u međunarodnim organizacijama – rekao je on.


Izvor:tanjug