Cene mlečnih proizvoda sve više, stiže mleko iz uvoza

Posle ukidanja ograničenja za cenu mleka, taj proizvod je sve skuplji. Osim mleka, poskupeli su i kiselo mleko, jogurt, pavlaka, sir…


Mleka uglavnom nema. Rafovi uglavnom prazni. Ako ga nađete, biće to poljsko ili češko mleko ili neko najmanje pakovanje, a najčešće čokoladno ili milkšejk.

„Jutros je cena domaćeg mleka bila 158 dinara, a cena uvoznog je otišla na 169 dinara. Bukvalno nekoliko dana nakon što je ukinuto ograničenje cena je bio skok sa 130 na 158 i 169 dinara sa većim procentom masnoće“, navodi ekonomista Dušan Nikezić, potpredsednik SSP-a.

Pravila isto nema ni gde ga možete naći – u različitim objektima velikih lanaca prodavnica, u manjim lokalnim marketima – različita je situacija.

Pitali smo građane…

„Ima ga, ali jeste cena je dosta otišla. Ali ima ga, nisam videla da je prazno u rafu“.

„Retko, ali mleko sad skuplje nego jogurt“.

„Jednom sam kupio, da li je poljsko ili češko ne znam, litarsko pakovanje pa je isto skuplje“.

„Pa ima ga. Uglavnom ima dugotrajnog, a sad ima i običnog mleka, ali poskupelo je, jeste. Sve“.

Agroekonomista Vojislav Stanković kaže da uvoz mleka na srpske poljoprivrednike utiče „depresivno“, jer uništava proizvodnju.

„Država neće da shvati premije za mleko, da poveća subvencije celoj poljoprivredi. Agrarni budžet je nedovoljan da pokrije sve potrebe. Ako vam je otkupna cena mleka ispod nivoa boce mineralne vode, onda može da vam bude završni udarac, ali to ne smemo da dozvolimo. Stočarstvo je glavno za pokretanje poljoprivredne proizvodnje“, navodi Stanković.

Poskupeli su i drugi mlečni proizvodi: kiselo mleko, pavlaka…

„Tu nije bila zamrznuta cena i cene su tu otišle do nebesa. Kilogram sira je 600 dinara, ne znam ko to može da plati“, navodi agroekonomista.

Neki proizvođači bili su dovitljivi, pa su koristili to što je cena bila ograničena samo za mleko od 2,8 odsto mlečne masti. Tako se na policama prvi put pojavilo i mleko jednog proizvođača sa 2,5 odsto mlečne masti koje nikad pre nisu proizvodili.

Stručna javnost upozorava da će se domaći proizvođači povući, jer zaradu nemaju, a strani proizvođači biće dodatno stimulisani, te ćemo u Srbiji mleko piti iz uvoza.


Izvor:n1