DOKAZANO! Ovo su četiri načina da se motivišete za trening!

Iako možda mislite da je motivacija u sportu ili teretani rezervisana samo za profesionalne sportiste, istina je da je motivacija za trening podjednako dostupna svima.

1. Motivacija za trening stvara se kroz sistem nagrađivanja!
Pojedini ljudi mogu biti motivisani nejasnim ciljevima kao što su „bolje zdravlje“ ili „kontrola težine“. Ne sekirajte se ako Vas navedeni ciljevi ne motivišu u dovoljnoj meri.

Novinar Čarls Duhig, autor knjige „Moć navike: Zašto radimo ono što radimo u životu i na poslu“, savetuje da nagrada bude konkretna, poput smutija ili epizode Vaše omiljene serije nakon treninga. Spoljašnja nagrada je moćna jer se Vaš mozak može usmeriti na nju, što vremenom povećava šansu da rutina postane navika.“

Zašto se motivacija za trening ili bilo šta drugo stvara tim putem? Prosto je – mozak počinje da povezuje znoj i bol sa naletom endorfina, i to je razlog zbog kojeg se nakon treninga osećate sjajno. Jednom kada budete istrenirali mozak da prepozna da je samo vežbanje nagrada, spoljašnja nagrada će Vam postati nebitna.

2. Fitnes motivacija lakše se održava ako se obavežete!
Ako sebi obećate da ćete redovno da trenirate, to je dobar početak, ali ako to podelite sa prijateljem ili partnerom, onda su Vam veće šanse da uspete još veće.

U čemu je razlika? Razlika je u tome što kada drugome obećateda ćete da vežbate, tada Vaša fitnes motivacija raste zbog datog obećanja. Ukoliko smatrate da ova strategija ne bi bila efikasna u Vašem slučaju, onda možete da pokušate da se motivišete uz pomoć novca.

To izgleda ovako. Napravite nedeljni plan treninga i odredite kojim danima ćete da trenirate. Kada ne odete na zakazani trening, tada svom detetu ill partneru dajte npr. 300 dinara. Na ovaj način fitness motivacija se gradi pomoću jednostavnog sistema plaćanja neke vrste kazne u slučaju da ne održite datu reč.

3. Bodibilding motivacija nalazi se u vežbačkom okruženju!
Svaki profesionalni vežbač reći će Vam da su kvalitetan plan ishrane i plan treninga najvažniji preduslovi dobrog izgleda.

Međutim, muzika za trening takođe je važan faktor u izgradnji motivacije za vežbanje. Vežbačko okruženje, dobro opremljena teretana, motivacija i dobra muzika pokrenuće Vas ka Vašem cilju brže nego što mislite.

Za bodibildere teretana nije hobi već životni stil, a bodibilding motivacija je nešto na čijem razvoju vežbači u teretani svakodnevno rade.

Na YouTube-u možete da pronađete savete motivacionih govornika i profesionalnih bodibildera koji bodre sebe i druge. Pogledajte neki motivacioni video i zatim predložite partneru ili drugaru da vežbate zajedno.

Sastavite plan treninga koji Vam odgovara i okružite se ljudima koji će Vam pomoći da odgonetnete kako povećati samopouzdanje.

4. Motivacija za vežbanje zahteva pozitivno razmišljanje!
Vizualizacija je sjajna veština koja omogućava da zamislite sve što poželite kao da se to već dogodilo. Zamislite sebe kako trenirate i kako Vam motivacija za vežbanje raste dok Vam odeća fenomenalno stoji.

Cilj svake vizualizacije je da stvorite dobre vibracije što povećava mogućnost da Vaše misli postanu Vaša stvarnost. Najpre odredite svoju želju i vizualizujte ishod, a zatim detektujte prepreke.

Šta je to što radite što Vas udaljava od Vaše želje? To mogu biti zavisnost od društvenih mreža, previše obaveza, jedenje grickalica ili neredovna ishrana. Šta god od toga da je u pitanju, to je potrebno da promenite.

Mr D Fit