Koje doba dana je najbolje za trening?

Verovatno ste često u dilemi kada bi bilo najidealnije trenirati, da li ujutru, oko podne ili uveče. Da bih vam pomogao, analiziraću sva 3 perioda dana.


Krenućemo od cilja treninga. Pošto je gojaznost globalni problem i mi ćemo postaviti redukciju telesne mase za svoj cilj. Ukoliko vam obaveze dozvoljavaju najidealnije vreme u ovom slučaju je rano jutro. Zašto?

Polazimo od pretpostavke da kada smo na režimu mršavljenja praktikujemo laganu i ne previše kasnu večeru, ukoliko to ispoštujemo ujutru kada ustanemo naše zalihe glikogena (našeg goriva) na veoma su malom nivou.

Najbolje bi bilo trening odraditi na prazan stomak, aktivnost bi bila aerobna što znači kardio, traka, ski ili bicikl oko 60 min.

Ako poslušate ovaj savet doći ćete u situaciju da na treningu sagorite više kalorija iz masti što je i naš glavni cilj, odradićete jednu dnevnu obavezu i sa puno pozitivne energije započeti poslovni dan.

Trening oko podne, na prvi pogled nije baš dobar termin, ali i on ima svoje prednosti. Prva je da je od doručka prošlo oko 2 sata što je idealno vreme za fizičku aktivnost, dok je druga veoma velika verovatnoća da će vaš fitnes klub u tom periodu biti prazan.

Ukoliko imate za cilj zatezanje tela ili jednostavno trenirate radi zdravlja, ovo može biti vaš idealan termin treninga. Kod treninga redukcije nije idealno trenirati u ovom terminu najviše zbog veće količine kalorija koju smo uneli doručkom.

Večernji termini treninga – većina zbog posla stiže da vežba jedino posle podne ili uveče, ukoliko na početku dana odredimo vreme ručka, kao i vreme večere, možemo učiniti da naš večernji termin treninga bude dobar.

Ako trenirate posle 20h zaboravite na bilo kakav obrok nakon treninga. Eventualno možete pojesti nešto proteinski ili malu količinu salate.

Najbolja stvar koju možete uraditi za sebe i svoje telo je da sve obroke dan ranije isplanirate. Na taj način ćete moći u pravom trenutku otići na trening i dati organizmu dovoljne količine prave energije.

Mr D Fit – Dalibor Dunčević