NAJVAŽNIJE

5 načina kako da oljuštite jaja

Najčešće stvari idu ovako: kucnete jaje o nešto ili ga udarite kašikom, ljuska popuca i vi počinjete da odvajate komadić po komadić, skidajući često i delove belanceta. Ume da bude frustrirajuće. Pa evo, donosimo vam pet “trikova” koji rade, ako je verovati korisnicima Reddita.

Za početak, imajte u vidu da kad kuvate jaja ona treba da budu malo starija, jer se sasvim sveža kuvana jaja teže ljušte. Između jaja i ljuske postoji sloj vazduha i što duže jaje stoji, tog vazduha je više, pa ćete kuvano jaje lakše oljuštiti, piše Prevention.

A sad, evo pet efikasnih načina:

Metod sa sodom-bikarbonom

Na sajtovima posvećenim kuvanju često ćete naići na savet da u vodu u kojoj kuvate jaja dodate malo soda-bikarbone, pošto je to podići pH vrednost jaja i olakšati skidanje ljuske. Dovoljno je da u vodu dodate pola kašičice soda-bikarbone, i kad se jaja skuvaju ljusku ćete moći da skinete u većim komadima.

Kotrljanje

Ovaj trik sa Reddita je jednostavan: Tvrdo kuvano jaje treba da kotrljate dlanom napred-nauad dok ljuska sasvim ne popuca, a zatim počnite jaje da ljuštite sa šireg kraja. Ako je jaje tek skuvano, ljuštite ga pod mlazom hladne vode, da se ne opečete.

Duvanje

U teoriji, radi ovako: razbijete ljusku na oba kraja jajeta, skinete mali komadić ljuske sa oba kraja, a zatim iz sve snage dunete u rupu u ljusci koju ste napravili na užem delu jajeta. Ovo bi trebalo da odvoji ostatak ljuske i olakša vam posao.

Voda

Tvrdo kuvano jaje stavite u manju čašu, sipate malo vode, čašu poklopite dlanom i tresete iznad sudopere kao sumanuti. Iznad sudopere, da biste izbegli prosipanje, jasno. Ljuska će popucati na sitne komadiće, a pošto ima vode, sama će početi da spada sa jajeta. Posle pet sekundi, trebalo bi da možete da skinete ostatak ljuske bez problema.

Kašika

Ovo je savet sa Reddita, ali zahteva malo više strpljenja. Jaje prvo udarite o neku čvrstu površinu, tako da se napravi veća pukotina na ljusci, a onda kroz nju pažljivo uvučete supenu kašiku između ljuske i belanceta, vodeći računa da ne “zagrebete” suviše duboko, tako da belance ostane celo. Kad ste to postigli, polako okrećete jaje sve dok se ljuska sasvim ne odvoji. I eto ga, savršeno očišćeno tvrdo kuvano jaje.

Izvor:Mondo/Vestionline/Pixabay