Kada pomislite na detinjstvo, sigurno vam na pamet padnu domaće bakine krofne, mekane poput sunđera. Upravo takvu poslasticu možete napraviti ako pažljivo pratite uputstva i ovaj recept.
Sastojci:
- 1 kg glatkog brašna
- 2 cela jaja i 2 žumanca
- 1/2 šoljice šećera
- 1 puna kašičica soli
- 2 vanilin šećera
- ½ kesice praška za pecivo
- malo rendane korice limuna
- 1 kašičica rakije
- 1 dcl ulja
- 5 dcl mleka
- 1 kocka svežeg kvasca
Priprema:
- U posudi zagrejte 1 dcl mleka (ne sme biti prevruće) dodajte 1 čajnu kašiku šećera i 1 čajnu kašiku brašna, promešajte i dodajte sveži kvasac.
- Ostavite da se sve diže.
- Jaja umutite sa šećerom i malom kašičicom soli dok ne dobijete penastu smesu.
- Zatim je dodajte u toplo brašno pomešano s praškom za pecivo.
- Dodajte potom toplo ulje, kašičicu rakije, promešajte i dodajte kvasac i na kraju toplo mleko(preostala 4 dcl-a koja su vam ostala nakon oduzetog 1 dcl-a za smesu kvasca).
- Dobijenu smesu ostavite na toplom dok se ne udvostruči
- Potom je prebacite na pobrašnjenu površinu i razvaljajte na debljinu 1 cm.
- Okruglim kalupom iseckajte oblike i kada ste iskoristili celu smesu, ostavite da se oblici uzdignu.
- Potom ih okrenite na drugu stranu da se i ona diže.
- Lonac napunite uljem i zagrejte (ulje treba biti vrelo, nikako pregrejano na takvo će vas upozoriti stvaranje mehurića).
- Krofne sada stavljajte u zagrejano ulje i pazite da je prva strana koja se podizala okrenuta prema gore.
- Smanjite vatru i poklopite poklopcem, nakon 20-ak sekundi uklonite poklopac i okrenite krofnu na drugu stranu da se prži, ali bez pokrivanja poklopcem (na ovaj načina po sredini krafne nastaje bela crta baš poput originalnog izgleda).
- Špric za krem napunite džemom i punite krofne nakon što ste ih složili na papirnate kuhinjske ubruse.
Savet:
- Važno je da dodate pola kesice praška za pecivo jer ono će sprečiti nastajanje rupica u krofnama.
- U smesu dodajte malu kašičicu rakije čime ćete sprečiti upijanje masnoća, baš kao i povoljna temperatura ulja. Prilikom stavljanja krofni na prženje pazite da ne preterate s količinom komada zbog čega će temperatura ulja pasti, a krofne se neće ispeći i upiti će više masnoće.
- Kako bi vam uspele važno je da su svi sastojci topli, tako brašno pre nego što ga umesite zagrejete u rernioko 3 minuta na temperaturi od 20 °C.
Izvor: Stil / Foto: Shutterstock
PODELITE OVU VEST:
VOLITE ČOKOLADU? - Napravite je sami, brzo i lako!
Ovaj starinski kolač će vas oduševiti!
Pljeskavice sa ovsenim pahuljicama i brokolijem
Piletina punjena povrćem sa bešamel sosom
Čoko plazma torta
TORTA ZA POLA SATA: Šeherezada sa keksom i voćem svideće se svima
Testenina sa brokolijem i tunjevinom
Zdrav doručak sa ananasom