JAJA SU SUPERHRANA! Možete ih jesti svaki dan!

Jaja su zaista superhrana, ali možemo li ih pojesti previše i hoće li u tom slučaju naštetiti našem organizmu?


Kada je reč o hranjivoj vrednosti, jaja su jedan od najboljih izbora koje možemo napraviti. A ukoliko ih budete jeli svakodnevno pozitivne efekte ćete vrlo brzo primetiti…

– Sa mlekom, jaja sadrže najveću biološku vrednost ili zlatni standard proteina – napisala je na svojoj korporativnoj stranici Kejtlin M. Zelma, nutricionista i direktorka prehrane za WebMD.

Prema njenim rečima, jedno jaje ima samo 75 kalorija, ali zato ima 7 grama visokokvalitetnih belančevina, 5 grama masti i 1,6 grama zasićenih masti, sa gvožđem, vitaminima, mineralima i karotenoidima.

I ne samo to već, kako Kejtlon kaže, jaja su lagana za konzumaciju, dobro ih podnose mladi i stari, možemo ih prilagoditi bilo kojem obroku i jeftina su.

Jaja su zaista superhrana, ali možemo li ih pojesti previše i hoće li u tom slučaju naštetiti našem organizmu?

Iako Medical News Today navodi da ne postoji granica u broju jaja koje čovek sme pojesti, ipak se 3 do 5 jaja dnevno smatraju potpuno sigurnim.

Jači organizam
Jaja su puna minerala i vitamina, a prema navodima Medical News Today, odlična su za imunitet. Naime, otkriveno je da vitamini A i B12 potiču imunološke funkcije, a ovi vitamini se nalaze u jajetu. Osim toga, žumance je odličan izvor vitamina D koji pomaže da se ne razbolimo, a može nam pomoći i pri oporavku od prehlade ili gripa.

Zapravo, kada nam je najviše potrebna energija, jaja su veroatno najlakša i najbrža hrana koju možemo pojesti, navodi Frances Rot, nutricionista.

Osim toga, ishrana koja sadrži jaja nam pomaže dobiti dva vitalna minerala za imunološko zdravlje, a to su cink i selen. Selen je esencijalno važan mineral za mnoge telesne procese, uključujući kognitivne funkcije, zdrav imunološki sustav i plodnost kod muškaraca i žena.

Bolje funkcije mozga
Vitamini u jajima nisu samo važni za jačanje imunološkog sastava – već su nužni i za zdravlje mozga.

Kako se navodi u Healthlineu, jaje ne sadrži jedno, dva ili tri, već četiri hranjiva sastojka, za koja se zna da jačaju zdravlje mozga: vitamin B6, vitamin B12, folat i kolin. B12 je “uključen u sintezu moždanih hemikalija i regulaciju visine šećera u mozgu”, a otkriveno je da vitamini B grupe “usporavaju pad mentalne aktivnosti kod starijih osoba”, navodi se u publikaciji.

Jaja neće povećati rizik srčanog udara
Donedavno se mislilo kako žumance može podići visinu lošeg kolesterola, što može dovesti do srčane bolesti, i zato su se mnogi odlučivali izbegavati ovu namirnicu ili jesti samo belance. Međutim, to nije točno.

Entoni Komarof, profesor medicine na Medicinskom fakultetu Harvard, objasnio je da su istraživanja od tada dokazala da “najveći deo holesterola u našem telu stvara naša jetra” – on ne dolazi iz holesterola koji jedemo. On je dalje objasnio da je “jetra stvara holesterol pre svega sa zasićenim masnoćama i trans masnoćama u našoj prehrani, a ne dijetalnim holesterolom”. Iako je istina da veliko jaje, u proseku, sadrži 1,5 gram zasićenih masti, istraživanja su pokazala da umereno konzumiranje jaja ne povećava rizik od razvoja srčanih bolesti, već nas može čak i zaštititi od njih.

Naime, nekoliko studija je dokazalo da prehrana s jajima može povećati dobar holesterol, istovremeno imajući nominalan ili nikakav efekt, navodi The List.

Lepša i zdravija koža
Ishrana kuvanim jajima može imati niz pozitivnih delovanja na našu kožu.

“Pojedini vitamini i minerali u jajima pomažu imati zdravu kožu i sprječavaju propadanje tkiva”, navodi Medica News Today. Selen je posebno dobar u tome. Citirajući nekoliko studija, nutricionist Džo Levin napisao je za BBC Good Food da “prehrana bogata selenom može pomoći u zaštiti od raka kože, oštećenja od sunca i starosnih pega”. Srećom, samo dva velika jajeta sadrže čak 56 posto preporučene dnevne doze selena.

Jači nokti i kosa
Ako kupujete šampone i balzame koji su obogaćeni biotinom, možda ćete se iznenaditi kada saznate da konzumiranje jaja, konkretno, žumanceta, može biti jednostavniji način kako povećati unos biotina.

“Biotin je vitamin B kompleksa i igra važnu ulogu u razvoju keratina”, objasnio je za Health Joshua Zeichner, direktor kozmetičkih i kliničkih istraživanja Odjeljenja za dermatologiju bolnice Mount Sinai u New Yorku. Prema njegovim rečima, kako su kosa i nokti napravljeni od keratina kroz sličan proces u telu, hranljive materije koje pomažu kosi mogu pomoći i noktima.

Shutterstock
Jaja, osim vitamina B12, sadrže i proteine, cink i gvožđe, a to su hranljive materije za zdravu kosu. Prema navodima dermatologa Engelmana, ovi hranljivi sastojci pomažu strukturi kose, rastu i razgradnji ugljikohidrata i masti, vlaže kosu i raspoređuju kiseonik do stanica.

Manje stresa i anksioznosti
Možda niste toliko upoznati s lizinom koliko s biotinom, ali ova esencijalna aminokiselina koja se nalazi u jajima ima neke prilično neverovatne zdravstvene moći. Naime, ona može dugoročno smanjiti anksioznost i akutni stres. Cink, koji se takođe nalazi u jajima, “povezuje se sa smanjenom anksioznošću”, navodi Harvard Health Publishing.

Heathline je otkrio da lizin, osim što pomaže kod suzbijanja anksioznosti, može pomoći u sprečavanju nastanka herpesa, poboljšati glukoznu reakciju dijabetičara, pa čak i sniziti krvni pritisak.

Iako su suplementi lizina dostupni, trudite se uzimati ga više iz prirodne hrane, kada god je to moguće. Osim u jajima, lizin se nalazi u mlečnim proizvodima kao što su jogurt, sir, mleko, meso i plodovi mora.