Da li je dobro trenirati sa upalom mišića?

Kada posle dužeg perioda neaktivnosti krenemo da treniramo ili da radimo nešto što je fizički zahtevno, vrlo se često dešava da se naši mišići upale.

Upala mišića zna da bude jako neprijatna i bolna, a najveći problem jeste što je dugotrajna i što nas sprečava da se bavimo svakodnevnim aktivnostima.

Oni koji su krenuli da treniraju, često odlaze u teretanu sa upalama kako ne bi pravili pauze i kako bi nastavili da treniraju svoje mišiće. Međutim, da li bi to stvarno trebalo da radimo ili bi trebalo da sačekamo da nas upale prođu?

Upala nastaje cepanjem mišićnih vlakana u našim mišićima. Kako naše mišiće opterećujemo, tako se mišićna vlakna cepaju, što kasnije dovodi do bolova u mišićima. Zarastanje ovih valkana dovodi do toga da mišić bude snažniji, jači i veći, a kasnije, kada mišić ojača, upala više neće biti.

Upravo vam ova informacija govori da morate prestati da trenirate dok traje upala i da morate pustiti vaš mišić da se oporavi, jer MIŠIĆ RASTE I JAČA DOK SE ODMARA.

Ako ne dozvolite vašem mišiću da se odmori, možete napraviti velike probleme, jer se on neće oporaviti i neće regenerisati kako treba. Zato ako ne želite da preskačete dan u teretani, onda radite drugu grušu mišića koja nije pod upalom i tako ćete ubiti dve muve jednim udarcem.

Mr D Fit