Decu lečiti novcem iz budžeta, a političare plaćati SMS porukama!

  • Nezavisni.rs
  • 2019-01-12
  • Komentari isključeni za Decu lečiti novcem iz budžeta, a političare plaćati SMS porukama!

Potpisivanje peticije “Decu treba lečiti iz budžeta, a političare plaćati SMS porukama pa ko uplati – uplati” počelo je u subotu na Trgu slobode u Tuzli, javlja Anadolija.


Cilj takve akcije je osigurati finansijska sredstva za lečenje teško obolele dece koja se ne mogu lečiti putem sredstava zavoda zdravstvenog osiguranja.

Akciju je pokrenula neformalna grupa roditelja iz Tuzle, navodeći da će je realizovati na području celog Tuzlanskog kantona.

Organizatori kažu da su veoma zadovoljni odzivom građana, jer to pokazuje koliko su nezadovoljni radom političara.

“Vrlo smo zadovoljni odzivom građana, jer to pokazuje koliko su nezadovoljni radom političara. Želimo ukazati na razliku finansiranja i sufinansiranja lečenja. Mi u našim zavodima imamo predviđena sredstva za lečenje, međutim zavodi uglavnom sufinansiraju lečenje i niko se ne bavi pitanjem koliki je odnos sredstava koji roditelji moraju obezbediti. To je često veliki iznos, koji roditelji ne mogu obezbediti, dok s druge strane, imaju bolesno dete koje im je glavna preokupacija”, navela je Indira Bektić Mujkić, jedna od organizatora akcije.

Bektić Mujkić navodi da u teškim trenucima, nakon što saznaju za bolest deteta, roditelji osim što se detetu moraju posvetiti maksimalno, oni vode računa i o tome koliko će se poslati SMS poruka i koliki će odziv biti kako bi njihovo dete preživelo.

“Moramo prekinuti rad institucija tako da svojim odlukama i pravilnicima budu gospodari života i smrti naše dece. Mi, roditelji, punimo taj budžet plaćanjem poreza i drugim prihodima.

Svako gradsko veće ima stavku tekuće rezerve budžeta, tako da prema odluci o izvršenju budžeta znamo da se one koriste za neke nepredviđene izdatke, a bolest deteta je najvažniji nepredviđeni izdatak koji treba biti prioritet”, kazala je Bektić Mujkić.

Mirsada Hadžić Todorović, koja je u subotu potpisala peticiju, smatra da bi se više pažnje trebalo posvetiti bolesnoj deci, dok bi se sredstva za “telohranitelje, sekretarice, odvojeni život, hrkanje, igranje i tipkanje u parlamentima trebala umanjiti”.

Aldina Ibrišević ističe kako daje punu podršku ovoj akciji i da je samo zbog potpisivanja peticije došla u središte grada.

Organizatori akcije naveli su da će inicijativu uputiti Gradskom veću Grada Tuzle, ali ističu kako ne žele formiranje nove stavke u proračunu koja bi umanjila sredstva za kulturu, sport, manifestacije i bolji život građana, nego stavku koja bi išla iz sredstava kojima se finansiraju paušali, komisije i razne naknade.


Izvor:Agencije,AlJazeeraBalkans,Anadolija/Foto:Anadolija