Da li trenirati svaki dan? Ova greška usporava napredak!

Način na koji upravljate slobodnim danima može veoma da utiče na vašu sposobnost da gradite mišiće i postajete jači. Za posvećenog vežbača problem nije uzimanje slobodnog dana povremeno. Problem je neuzimanje dovoljno dana i nekorišćenje tih dana pametno u toku nedelje.


Zavisnici od treninga slobodne dane doživljavaju kao propust u napretku. Za mnoge ljude slobodan dan čini da se osećaju kao da opadaju, pa onda treniraju 6 ili 7 dana nedeljno. Ipak, kada pogledate najuspešnije sportiste i bildere, 4 treninga nedeljno, ponekad 5 su maksimalno što primenjuju.

Oni koji idu 6 do 7 puta u teretanu nedeljno sporije napreduju od ovih koji idu 4 do 5 puta.

Dan odmora je dan za rast, a ne slobodan dan!

U danu kad ne trenirate, vi gradite više mišića, popunjavate glikogenske rezerve lakše i dopuštate da se nervni sistem vrati na stanje optimalnog rada. Ovo će vam pomoći da rastete brže. Moći ćete jače da trenirate sutradan, kada se vratite u teretanu.

Vaše telo ima ograničene resurse, i ako više trenirate, nego što odmarate, imaćete manje goriva za oporavak i rast. Tokom dana za odmor koristite više resursa za rast. Vaš nervni, imuni i hormonalni sistem takođe se vraća u situaciju pogodnu za rast. Ako ste dovoljno odmorni i naspavani bićete u prilici da radite na većem nivou i u većem obimu, što će vaš trening učiniti efikasnijim.

“Dani za rast” vam pomažu da rastete indirektno, tako što vam omogućavaju da više stimulišete telo tokom treninga.


Mr D Fit – Dalibor Dunčević