Hrana koju treba jesti pre spavanja za dobar san

Otprilike trećina ljudi ima problema sa insomnijom, a ovih nekoliko namirnica mogu vam pomoći da mirno spavate.


Banane

Iako se smatraju hranom koja služi za povećanje energije, banane su bogate magnezijumom, koji opušta mišiće. Istraživanje je pokazalo da magnezijum može pomoći u lečenju nesanice i drugih problema povezanih sa spavanjem. Sadrže i serotonin i melatonin, koji podstiču san.

Bademi

Poznati su kao izvor zdravih masti, a takođe su puni triptofana i magnezijuma, koji pomažu u opuštanju funkcije mišića i nervnog sistema. Oni istovremeno ujednačavaju vaš srčani ritam. Nijacin igra ključnu ulogu u regulaciji stresa, pomažući u ublažavanju depresije, što dovodi do boljeg sna.

Med

Samo jedna kašika sirovog meda dovoljna je za podsticanje oslobađanja melatonina u mozgu. Smanjuje lučenje neuropeptida oreksina, koji nas održava budnim. Med obnavlja zalihe glukoze u telu, što ga čini savršenom namirnicom za spavanje tokom čitave noći.

Ovsene pahuljice

Osim što su još jedna u nizu namirnica bogata vitaminima, mineralima i aminokiselinama koje podstiču melatonin koji podstiče san, pomažu i proizvodnju insulina. Pojedite malu činiju pre spavanja, a i kolačići od ovsenih pahuljica isto tako imaju pozitivna dejstva.

Ćuretina

Jedan od najpoznatijih izvora triptofana je odličan izvor proteina. Zbog nje ćete biti siti cele noći i nećete se buditi kako biste jeli.


Mr D Fit – Dalibor Dunčević