ČUDO PRIRODE: Ova biljka leči bronhitis, astmu i odlična je prevencija raka!

  • Nezavisni.rs
  • 2019-10-04
  • Komentari isključeni za ČUDO PRIRODE: Ova biljka leči bronhitis, astmu i odlična je prevencija raka!

Zova važi za jednu od najlekovitijih i najstarijih biljaka Evrope, a na našim prostorima je jedna od najzastupljenijih.


Naime, svi njeni delovi, počev od korena do cveta i ploda čuvaju zdravlje, te leče bronhitis, astmu, kašalj, početni stadijum upale pluća i upale i infekcije grla. Pomaže i kod gušenja u grudima, jača imunitet.

Prepuna je moćnih antioksidanasa Flavonoida, a cvetovi su bogati glikozidima, taninima, flavonoidima, karotenima, rutinom i vitaminom C.

Bobice zove sadrže alkaloide, karotene, tanine, organske kiseline i vitamine A, C i B. Zova pomaže i u lečenju degenerativnih bolesti i kao i u prevenciji karcinoma.

Bitno je znati da se koristi samo unutrašnji, zeleni deo zove. Kada je uberete, cvetove stavljajte na papir i čuvajte na toplom mestu do potpunog sušenja. Ako da cvet promeni boju, odnosno potamni, bacite ga!

Zova deluje i kao blagi laksativ, te se preporučuje njeno uzimanje kod crevnih i probavnih smetnji, a pošto je prijatnog ukusa mogu jekoristiti i deca.

Njena diuretička svojstva prijaju radu bubrega i urinarnog trakta, a detoksikacijsko dejstvo pospešuje izlučivanje toksina iz limfnih žlezda.

Osim toga, pomaže i kod akni, čireva, konjuktivitisa i kožnog osipa.

Izvor: nezavisni.rs / Foto: Shutterstock