Dalibor Dodić: Život je lepši uz redovan trening

Dobro je što sve više ljudi ne priča samo kako je “život lepši uz redovan trening”, već su se pokrenuli i bave se nekom aktivnošću. Kada je o savetima reč, uvek se obratite stručnjacima, onima koji su svoj život posvetili određenom zanimanju. Ista stvar je i sa fitnesom.

Ipak, jedan od najpopularnijih načina vežbanja, podjednako kod muškaraca i žena može se opisati kao “radim šta hoću i kako znam”. A to nije dobro. Najbolje je da od početka krenete uz stručni nadzor trenera. Jedino tako ćete biti sigurni da pravilno vežbate i samo tako će vaš trud, uloženo vreme i novac dati određene rezultate.

Osim toga, fitnes treneri savetuju još neke stvari…

Pravilna ishrana: Ovo je svakako jedan od prvih i bitnijih saveta koje ćete čuti od svog trenera. Naime, uzaludan je boravak u teretani, vreme potrošeno na kardio trening, dizanje tegova i razne druge vežbe, ako se hranite nepravilno. Ukratko, zdrava prehrana kada trenirate podrazumeva tri glavna obroka i dva međuobroka. Izbacite grickalice, gazirane sokove i slatkiše. I ne zaboravite da pijete što više vode.

Kontinuitet treninga: Jasno je da ne možete uvek biti raspoloženi za odlazak u teretanu. Ali znajte, istraživanja su pokazala da muškarci koji preskoče jedan trening u 61% slučajeva preskoče i drugi. Pa treći… A onda je bilo kakav napredak pod znakom pitanja. Prema tome, kontinuitet je vrlo bitan, jer se tako dolazi do kumulativnog efekta, odnosno utreniranosti. Ustvari, jednostavno je: što više trenirate to ste jači, bolji, snažniji, raspoloženiji i lepši. Prevedeno: ako i ne odete u teretanu, to nije razlog da ne vežbate. Izdvojite 15-ak minuta, odradite vežbe kod kuće.

Strpljenje: Smirite se, trbušnjaci ne dolaze preko noći, pa ni bicepsi i tricepsi. I nemojte da pomislite da će vam veće težine skratiti put do isklesanog tela. Naprotiv, izbegavajte nepotrebno opterećenje, jer tako samo povećavate rizik od povrede i sporijeg napretka.

Oprema: Pre svega treba reći da teretana nije modna pista, a ni mesto gde ste došli da nađete budućeg supruga ili suprugu. Zato parfeme i dizajnersku odeću i obuću ostavite kod kuće. Uložite u odeću koja dobro upija znoj, kao i pravilnu obuću.

Zagrevanje: Mnogi zanemaruju zagrevanje, već odmah kreću s propisanim programom. Time samo povećavate rizik od povrede i možete zaboraviti na povećanje mišićne mase i više snage. Zato 10-ak minuta posvetite vežbama mobilnosti, kako bi vam se telo zagrejalo.


Piše: Dalibor Dodić – fitnes trener