UPALA MIŠIĆA: Rezultat dobrog treninga ili ozbiljan problem?

Neki dobiju upalu mišića čim pogledaju bučicu, drugima se teško upale čak i nakon napornog treninga. 


Bolovi u mišićima nastaju nakon neuobičajenih ili posebno velikih opterećenja mišićnih vlakana. “Posebno kod ekscentričnih kontrakcija, u kojima se mišić rasteže uprkos napetosti”, objašnjava profesor dr Stefan Gaisler sa IST univerziteta u Dizeldorfu. Dakle, kada mišić uspori kretanje. Na primer, kada trčite nizbrdo – a ne kada se penjete na planinu, kaže sportski naučnik.

Preopterećenje je obično uzrokovano težim (tj. dužim ili bržim) treningom ili nepoznatom strukturom treninga (intervali, nove vežbe, različiti uslovi na tlu,…)

Posledica: sitne pukotine u mišićnim vlaknima, u koje voda polako prodire i izaziva bolno oticanje tkiva sve do vezivnog tkiva. Ovo traje do jednog dana, pa se početak bolova u mišićima odlaže. Oštećeni mišići tokom procesa zarastanja postaju ukočeni i tvrdi, bolni pri kretanju.

Koji su najčešći uzroci bolnih mišića?

1. Predugo niste radili vežbu koja izaziva bol. Onda ima smisla izbegavati tu vežbu oko nedelju dana.

2. Vežba je bila posebno teška ili iscrpljujuća, na primer na takmičenju.

3. Promenili ste program vežbanja i time izveli nepoznate sekvence pokreta.

Da li su bolni mišići opasni?

“Bolni mišići nisu opasni. Uživajte u njima. To je znak da ste vredno trenirali”, objašnjava Gaisler. Mišići rastu samo kada dođe do mikro suza u mišićnim vlaknima tokom treninga. Telo ne samo da popravlja blago oštećena mišićna vlakna, već ih i zadebljava kako bi bila spremna za sledeću upotrebu. Najkasnije nakon 12 nedelja, mišićna vlakna su toliko jaka da vaš uobičajeni trening više nije izazov i nema brige oko toga.

To znači: Mišići su vam porasli i vreme je da povećate nivo treninga. Ali: Čak i dobro obučeni sportisti mogu dobiti upalu mišića – na primer, ako nauče nepoznate obrasce kretanja. Obično je potrebno nedelju dana da se oporavak mišića završi. Ako vam se bol u mišićima duže zadrži, trebalo bi da posetite lekara kako biste isključili ozbiljnu povredu mišića kao uzrok.


Mr D Fit – Dalibor Dunčević