Da li je za mišićnu masu bolje jesti celo jaje ili samo belance?

  • Nezavisni.rs
  • 2021-10-28
  • Komentari isključeni za Da li je za mišićnu masu bolje jesti celo jaje ili samo belance?

Odgovor na pitanje šta ima bolji efekat kada je u pitanju povećanje mišićne mase, belance ili žumance, će vas možda iznenaditi.


Konzumiranje samo belanaca nije ništa bolje ili lošije za izgradnju mišićne mase nego celo jaje, stoji u novom pregledu objavljenom u „International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism“.

U ovom pregledu istraživači su pregledali nekoliko studija o uticaju celih jaja na povećanje mišićne mase.

Postoji mnogo razloga zašto neki ljudi radije jedu belanca nego cela jaja, naročito ako paze na unos holesterola ili kalorija.

Međutim, sada se pokazalo da konzumiranje celih jaja ima prednosti nad konzumiranjem isključivo belanaca, uključujući povećanja mikroRNA za bolju izgradnju mišića, unosa dodatnih vitamina i minerala poput B12, kalcijuma, magnezijuma i kolina.

Što se tiče proteina, tri cela jaja sadrže 18 do 20 grama, u zavisnosti od veličine. Ipak, istraživači ističu da nema dokaza da ćete unošenjem celih jaja dobiti više proteina od onih koji jedu samo belanca.

U pregledu je primećeno da su oni koji su u studiji jeli cela jaja poboljšali sintezu mišićnih proteina, što je dobro za oporavak mišića, prenosi Index.hr.

Ukratko, ako vam je glavni cilj da povećate mišićnu masu, belanca nisu loš izbor. Ako vam to nije glavni cilj već želite i da oporavite mišiće, slobodno pojedite celo jaje.

Mr D Fit – Dalibor Dunčević

Izvor:index.hr/n1