MUSLI: Odličan za doručak, idealan posle treninga!

Bilo da se radi o doručku ili užini posle treninga, najbolje je da musli sami pomešate. Nije samo zdravije, već je i jeftinije od gotovih musli.


Musli se dugo smatrao nekom vrstom „osnovne hrane“, posebno među sportistima. Nije ni čudo, jer se brzo priprema i, u zavisnosti od sastava, obezbeđuje sve potrebne hranljive materije pre ili posle napornog treninga. Možete uživati ujutru, jesti ga kao užinu pre vežbanja ili zameniti ručak velikom činijom žitarica.

Ako jedete žitarice pre treninga, uverite se da ne sadrže previše vlakana. Bolje bi bilo da izbegavate laneno seme, smokve i suve šljive, jer one mogu dovesti do gastrointestinalnih tegoba, naročito pri trčanju.

Vašem telu je potreban povećan unos proteina nakon vežbanja, kako bi se mišići optimalno oporavili. Tada možete konzumirati i veliku količinu vlakana, koja osiguravaju dugotrajan osećaj sitosti i podržavaju varenje.

Važi sledeće opšte pravilo: Uzmite malu užinu što je pre moguće nakon treninga (idealno u roku od 30 minuta), a obrok najkasnije posle 1 do 2 sata. Ovako izgleda dobar obrok posle treninga. U odgovarajućoj količini (i naravno u zavisnosti od ukusa i doba dana), obogaćeno svežim voćem i mlečnim proizvodom po vašem izboru, ovaj musli je savršen.

Sastojci za jedan musli-obrok: 150 grama ovsenih pahuljica, 100 grama sojinih pahuljica, po 50 grama ovsenih mekinja, 50 grama suvih kajsija (iseckanih), 50 grama oraha po vašem izboru (iseckanih), mleko (količina po ukusu).

Ovi sastojci pripadaju zdravom musliju.
Ako sami mešate musli umesto da koristite gotove mešavine iz supermarketa, ne samo da možete birati sastojke po želji, već možete sastaviti i različite musli za svaku priliku, bilo da je to ukusan musli za doručak, ili proteinski obrok posle treninga.


Mr D Fit – Dalibor Dunčević