Braković za N1: Više od milion depresivnih u Srbiji

“Ja i moja depresija” naziv je priručnika sa savetima najeminentijih stručnjaka iz te oblasti, koji su, gostujući na tv N1, predstavili glavna urednica Blic žene Jelena Isailović, i Marko Braković, psihoterapeut. Braković je rekao da živimo “u teroru sreće i teroru tržišta” i da je ljudima nametnuto da moraju da budu srećni i zadovoljni, što povećava opasnost od depresije.

On je dodao da u Srbiji ima skoro pola miliona registrovanih obolelih od depresije, ali da veruje da ih ima mnogo više: “Moja pretpostavka je da je ta brojka bar dvostruko veća, ako se uzmu u obzir oni koji se nisu prijavili, plus dodati sekundarnu depresiju, gde se ako dugotrajno osoba nerazreši problem može razviti patološko tugovanje – mislim da ih je preko milion sigurno. Patnja i tuga su normalni, to je zdravo, ali patološko tugovanje – to su znaci depresije.”, izjavio je Braković.

Istraživanja su pokazala da to povećava prostor da neko postane depresivan i otežava ljudima da ne mogu da budu srećni, jer ne mogu to dosegnuti. Depresija će uskoro biti u vrhu svih bolesti, i to je najskuplja bolest, jer lečenje dugo traje, može biti hronična, traži puno naprezanja.

Izvor: N1