Savet: Kako najbrže da rashladite vrelu kabinu automobila

Nije posebno prijatno kada nas posle napornog dana na poslu u automobilu dočeka nepodnošljiva vrelina, sedište u koje ne možemo da sednemo i volan koji ne možemo da pipnemo. Da se ne biste izlagali dodatnom stresu, postoji nekoliko efikasnih načina za sprečavanje grejanja kabine, kao i za njeno brzo rashlađivanje.


Dok je automobil parkiran na direktnom suncu, temperatura u kabini može biti i iznad 60 stepeni Celzijusa. Međutim, da se ne biste izlagali skoro pa toplotnom udaru u kabini, evo nekoliko saveta koji svakom mogu da pomognu da na efikasan način spusti temperaturu u automobilu pre početka vožnje.

Naravno, najbolja opcija bi bila da svi imamo savremene automobile sa funkcijom pomoću koje daljinskim putem možemo da podesimo željenu temperaturu pre ulaska u vozilo. Ali, pošto to nije čest slučaj, postoje preporuke kako da predupredimo probleme koje donosi vrela kabina, kao i rešenja ukoliko je automobil ipak ostao izložen direktnim Sunčevim zracima.

1. Pametno birajte parking-mesto

Ukoliko parkiranje u garaži ili ispod bilo kakve nadstrešnice nije moguće, pokušajte da nađete parking-mesto koje, nakon što se vaš radni dan završi, neće biti obasjano suncem. Takođe, parkiranje ispod drveća nije loša ideja, ukoliko imate naviku da redovno perete automobil.

2. Zaštitite parkirani automobil

Mnogo znači ukoliko parkirani automobil zaštitite aluminijumskom prekrivkom koja se postavlja na vetrobran i štiti volan i čitavu prednju tablu od Sunčevih zraka. Jer, kada se ovi delovi zagreju, oni dugo potom isijavaju toplotu na gore, tačno u predelu glava putnika. Mogu pomoći i manje mreže za bočna stakla, a naročito pomažu i zaštitne UV folije za stakla. Šta god da primenite od ovih zaštitnih sredstava, temperatura u kabini biće niža nego da ih nema.

Ko ima kožna sedišta u vozilu nakon parkiranja može da postavi peškir preko naslona i sedalnog dela, koji će sprečiti da se koža pregreje. Pre vožnje peškir se ukloni i sedište nije toliko vrelo da u njega ne može da se sedne.

3. Izbacite vreo vazduh iz kabine

Ovo je najefikasniji način da brzo rashladite vrelu kabina vozila – dok je automobil parkiran, prvo spustite suvozačev prozor, a potom žustrije otvarajte i zatvarajte vozačeva vrata nekoliko puta (nema potrebe da lupate vratima). Na ovaj način vreo vazduh iz kabine se vrlo brzo izbacuje napolje i temperatura se posle samo par manevara vratima spusti i za 10 stepeni, odnosno izjednači se sa spoljnom. Tako ćete mnogo brže dostići željenu temperaturu nakon što krenete.

4. Usmerite ventilaciju na gore

Kada ste izbacili vreo vazduh iz kabine, uključite klima-uređaj i podesite ventilacione otvore na gore. Hladan vazduh, za razliku od toplog, pada dole i na ovaj način će se cela kabina ravnomerno rashladiti. Započnite vožnju sa dijagonalno otvorenim prozorima za što bolji efekat provetravanja. Već posle nekoliko minuta, temperatura je prijatnija, pa možete zatvoriti prozore i podesiti klima-uređaj tako da razlika u odnosu na spoljnu ne bude prevelika.

5. Isključite klima-uređaj pre završetka vožnje

Da biste sprečili da vam se iz klime šire neprijatni mirisi, pa čak i da zaradite neke respiratorne probleme, sve što je potrebno da uradite jeste da nekoliko minuta pre završetka vožnje isključite klimu. Nakon toga, ventilatore ostavite da rade i to na najjače. Ovo je jedini način da se isparivač osuši, jer u suprotnom, on ostaje vlažan, što ubrzo dovodi do stvaranja gljivica na ovom delu, a samim tim i širenja neprijatnih mirisa.


Izvor:nova