Stigao električni automobil od 10.000 evra: U prva 24 časa više od 10 hiljada narudžbina

  • Nezavisni.rs
  • 2023-04-28
  • Komentari isključeni za Stigao električni automobil od 10.000 evra: U prva 24 časa više od 10 hiljada narudžbina

Na Salonu automobila u Šangaju predstavljen je BYD Seagull, električni automobil sa dometom većim od 400 km. Ovaj model ima potencijal da postane najprodavanije vozilo na struju u Kini, a kompanija BYD je započela svoju ofanzivu i na evropskom tržištu.


BYD je zvanično predstavio potkompaktni električni automobil Seagull i započeo pretprodaju. Ovaj hečbek B-segmenta preti da poremeti tržište, jer je u prva 24 časa od premijere zabeleženo 10 hiljada narudžbina.

Kao deo Ocean game proizvođača BYD, koja uključujuje i kompaktni hečbek Dolphin i limuzinu Seal, model Seagull je do sada najjeftiniji električni automobil ovog proizvođača. Početna cena u Kini iznosi 78.800 juana (10.406 evra), što objašnjava ogromnu potražnju za ovim hečbekom. Sa druge strane, najbolje opremljena verzija sa snažnijom baterijom košta svega 12.700 evra, pa mnogi zapadni proizvođač imaju razloga za brigu.

Seagull je postavljen na e-Platformu 3.0 kompanije BYD, i ima prednje postavljen elektromotor sa 74 konjske snage. Kupci imaju izbor između dva baterijska pakovanja, sa 30 kWh i dometom od 305 kilometara, odnosno sa 38 kWh i dometom od 405 kilometara.

Obe baterije nude brzo DC punjenje, što omogućava punjenje do 80 odsto kapaciteta za 30 minuta.

Kada su u pitanju dimenzije, BYD Seagull premošćuje jaz između gradskog automobila i potkompaktnog segmenta, sa dužinom od 3.780 milimetara, širinom od 1.715 mm i visinom od 1.540 mm, sa međuosovinskim rastojanjem od 2.500 mm.

Hečbek sa petoro vrata i četiri sedišta ima moderan dizajn, sa oštrim farovima koji su dostupni sa LED diodama, a tu su i veliko vetrobransko staklo sa jednim brisačem, dizajn „plutajućeg krova“, zadnja LED svetlosna traka i sportski spojler na krovu.

U unutrašnjosti, Seagull ima 5-inčnu instrument tablu i 12,8-inčni infotejment ekran, sportski volan sa ravnim dnom, opciju bežičnog punjenja mobilnih uređaja i dva držača za čaše.

BYD Seagull ima sve što je potrebno da postane najprodavaniji EV u svom tržišnom segmentu – ako ne i u celini. U stvari, analitičari tvrde da bi ovaj model mogao da postane najprodavaniji električni automobil u Kini u roku od šest meseci od njegovog lansiranja. Na taj način, BYD Seagull bi mogao da postane i najprodavanije električno vozilo na svetu, s obzirom na veličinu kineskog tržišta električnih vozila.

BYD će uskoro početi prodaju modela Dolphin i Seal na evropskom tržištu, a za sada još uvek nije poznato da li će i Seagull biti dostupan na Starom kontinentu.


Izvor:nova