Cenovnik smeštaja u Grčkoj: Evo šta možete da očekujete ovog leta

  • Nezavisni.rs
  • 2023-04-28
  • Komentari isključeni za Cenovnik smeštaja u Grčkoj: Evo šta možete da očekujete ovog leta

Nema sumnje da će i ove godine većina Srba pohrliti na odmor u Grčku. Iako mnogi među njima unapred planiraju letovanje i verovatno su već izabrali aranžman koji im odgovara (obično uz plaćanje u ratama), ima i dosta onih koji računaju da ima dovoljno vremena do leta.


Zato smo pregledali cene smeštaja koje su u ponudi. Naravno, treba imati na umu da cene znatno variraju od turističke destinacije a posebno od meseca u kojem je planiran odlazak na more.

Za razliku od cena u prodavnicama u Grčkoj, koje su zbog inflacije nešto veće nego prošle godine, cena smeštaja u Grčkoj je i dalje u granicama normale, to jest, kao i prethodne godine. Cene apartmana na Halkidikiju kreću se između 30 i 50 evra, u smeštaju bez pogleda na more, dok će sa pogledom na more koštati 20 do 30 evra više. Ovo se odnosi na predsezonu, ako i za turiste koje vole manje gužve u postsezoni, u septembru. Na tom istom mestu u jeku sezone (jul-avgust), po starom nepisanom pravilu, potrebno je izdvojiti znatno više, u proseku oko 120 evra.

Za ljubitelje ekskluzivnijih lokacija u Grčkoj, potreban je i dublji džep, a prema podacima sa sajta Grčka info, poput Santorinija ili Mikonosa, cene apartmana mogu ići i do 200, pa i 300 evra po noćenju.

Treba imati na umu da cene dosta variraju, pa popularne destinacije u kontinentalnom delu Grčke, poput okoline Soluna ili Atine, mogu da budu skupe, u rangu sa manje posećenim ostrvima, mada je ponuda velika, i uvek je moguće naći povoljniju varijantu. Primera radi, ostrvo Tasos, koje je godinama unazad, veoma popularno među Srbima, u svojoj ponudi ima apartmane koji se nalaze na nekoliko minuta od mora, za oko 50 evra po noćenju. Zanimljivo je da u udarnom delu sezone cena za iste apartmane, koji su smešteni u blizini tamošnje popularne plaže Paradajz bič, skuplje za 12 evra u julu, odnosno 18 evra u avgustu, što je podnošljivo.

Poređenja radi, apartmani i studija u Nikitiju, na Halkidikiju (Sitonija) imaju gotovo identične cene, u proseku 45-50 evra po noćenju. Kao primer smo uzeli cenu apartmana ili studio za četiri osobe (dvoje odraslih, dvoje dece), dok su ostale varijante smeštaja u proseku 5 evra jeftinije (za dve osobe), ili isto toliko skuplje (za pet ili više osoba). Pored Egejskog mora, mnogi turisti iz naše zemlje više preferiraju Jonsko more, i popularno ostrvo Lefkadu. Na njihovu sreću, i tamo je moguće naći pristojan smeštaj već od 40 evra.

Ljubitelji kampovanja, kao najeftinijoj varijanti, mogu da nađu mesto u uređenim kampovima za 5 do 15 evra po noćenju. A hotelski smeštaj, u zavisnosti od lokacije, ima sličan cenovnik – od 30, pa sve do 200 evra po noćenju.


Izvor:nezavisni.rs