Finska i zvanično članica NATO-a, Rusija najavila kontramere

Britanija blokirala prenos sednice SB UN zbog obraćanja optužene Lvove-Belove


Nakon što je Rusija, u pisanoj belešci u koju je Rojters imao uvid, najavila da će se komesarka za dečija prava u Rusiji Marija Lvova-Belova, koju Međunarodni krivični sud (MKS) želi da uhapsi zbog optužbi za ratne zločine, obratiti delegatima na današnjoj neformalnoj sednici Saveta bezbednost UN, Velka Britanija je blokirala onlajn prenos te sednice, rekle su diplomate na Ist riveru.

Svih 15 članova SB UN moraju da se saglase oko dozvole za onlajn video prenose svih sednica, a Velika Britanija danas je blokirala video prenos iz UN, navele su diplomate.

Zamenik ambasadora Rusije pri UN Dmitrij Poljanski najavio je da će Rusija, od sada, blokirati internet prenose sednica sa sličnim sadržajima u UN, “pozivajući se na britansku klauzulu o cenzuri”.

Nova vojna pomoć SAD Ukrajini vredna 2,6 milijardi dolara

Ministarstvo odbrane SAD objavilo je danas da je spreman novi paket bezbednosne pomoći Ukrajini vredan 2,6 milijardi dolara.

U paketu će se naći oprema iz vojnih zaliha Pentagona u vrednosti do 500 miliona dolara, kao i vojna oprema i naoružanje u vrednosti od 2,1 milijardu dolara. Vojna pomoć uključuje tri radara za vazdušno osmatranje, protivtenkovske rakete i kamione za gorivo, prenosi Rojters.

Uhapšeni reporter Volstrit džurnala po prvi put se sastao sa advokatom

Reporter Volstrit džurnala Evan Gerškovič, koji je prošle nedelje uhapšen i optužen za špijunažu u Rusiji, prvi put se u utorak sastao sa svojim advokatima, rekla je glavna urednica Ema Taker u poruci osoblju.

„Evanova porodica… sa olakšanjem zna da konačno imamo kontakt sa Evanom“, rekla je ona, dodajući da je ohrabrena tim sastankom, preneo je Rojters.

Telo UN za ljudska prava produžilo istragu mogućih ruskih zločina u Ukrajini

Savet Ujedinjenih nacija za ljudska prava danas je izglasao produženje mandata Nezavisnoj međunarodnoj istražnoj komisiji za Ukrajinu koja istražuje moguće ratne zločine koje je počinila Rusija tokom rata u Ukrajini.

Za produženje mandata Komisiji na godinu dana glasalo je 28 zemalja, dok ih je 17 bilo uzdržano, a dve su glasale protiv, preneo je Rojters.

Ukrajina smatra da je rad ove komisije “od suštinskog značaja za pozivanje Rusije na odgovornost za zločine koje je počinila”. “Obim i brutalnost ruskih zverstava u Ukrajini jednostavno su izvan svakog ljudskog poimanja”, rekla je uoči glasanja ukrajinska ambasadorka pri UN u Ženevi Jevgenija Filipenko Savetu.

Bajden pozdravio ulazak Finske u NATO, pozvao Mađarsku i Tursku da ratifikuju prijavu Švedske

Predsednik SAD Džo Bajden pozdravio je današnje pristupanje Finske NATO-u i pozvao Tursku i Mađarsku da završe proces ratifikacije kako bi se Švedska pridružila tom vojnom savezu bez odlaganja.

“Iščekujem da što pre pozdravim Švedsku kao članicu NATO-a”, naveo je Bajden u saopštenju, preneo je Rojters. Finska i Švedska su se zajedno prijavile za ulazak u NATO nakon napada Rusije na Ukrajinu u februaru 2022. godine. Od postojećih članica NATO, Mađarska i Turska još treba da ratifikuju švedsku prijavu za članstvo.

Rusija najavila kontramere zbog ulaska Finske u NATO

Rusija je upozorila da će biti prinuđena da preduzme kontramere kako bi odgovorila na ono što je nazvala bezbednosnim pretnjama koje su nastale članstvom Finske u NATO. Rusija je već upozorila da će pojačati odbranu duž svoje granice sa NATO-om ako Alijansa rasporedi dodatne trupe ili opremu na teritoriji nove članice.

“Ruska Federacija će biti prinuđena da preduzme vojno-tehničke i druge uzvratne mere kako bi se suprotstavila pretnjama po našu nacionalnu bezbednost koje proističu iz pristupanja Finske NATO-u”, upozorilo je Ministarstvo spoljnih poslova u saopštenju.

U saopštenju se navodi da taj potez Finske označava “osnovnu promenu situacije u severnoj Evropi, koja je ranije bila jedan od najstabilnijih regiona u svetu”.

Finska i zvanično ušla u NATO

Finski ministar spoljnih poslova Peka Havisto potpisao je danas dokument o pristupanju te zemlje NATO-u, prenosi TASS, dok će zvanična ceremonija pristupanju ove zemlje Alijansi biti održana popodne.

“Završena je era vojne neutralnosti, počinje nova”, rekao je u saopštenju predsednik Finske Sauli Niniste. Dodao je da, kako su Švedska i Finska zajedno podnele zahtev za učlanjenje u NATO, članstvo Finske još nije kompletno bez Švedske.

Trepova zvanično optužena za terorizam zbog eksplozije u Sankt Peterburgu

Ruski sud je u utorak zvanično optužio Dariju Trepovu (26) za terorističke zločine zbog ubistva vojnog blogera Vladlena Tatarskog u eksploziji bombe u Sankt Peterburgu, preneo je Rojters.

Tatarski (pravo ime Maksim Fomin) podržavao je rat u Ukrajini, a ubijen je u nedelju kada je eksplozija odjeknula u kafiću u kojem je sedeo.

Istražni komitet, koji istražuje teške zločine, saopštio je da tereti Trepovu za “teroristički akt organizovane grupe koji je prouzrokovao namernu smrt”. Rečeno je da je delovala po instrukcijama ljudi koji rade u ime Ukrajine.

Trepova je prebačena iz Sankt Peterburga u Moskvu, gde bi tužioci kasnije trebalo da zatraže od okružnog suda da joj se odredi istražni zatvor.

Stoltenberg: NATO neće rasporediti trupe u Finskoj bez njenog pristanka

NATO neće rasporediti trupe u Finskoj bez pristanka te zemlje, izjavio je danas generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg. “To je odluka Finske. Neće biti NATO trupa u Finskoj bez pristanka Finske,” rekao je Stoltenberg, preneo je Tass. On je naglasio da će Finska u alijansu doneti “naprednu odbrambenu industriju” i “najviše sposobnosti”. Stoltenberg je istakao da će, kada Finska uđe u Alijansu, ona biti “pokrivena” članom 5 Vašingtonskog ugovora, koji predviđa kolektivnu bezbednost svih država članica NATO pre vojne agresije. On je naveo da će Finska tako dobiti “gvozdenu garanciju bezbednosti”.

Lvova-Belova: Optužbe MKS netačne i nejasne

Ruska komesarka za dečja prava Marija Lvova-Belova, protiv koje je Međunarodni krivični sud (MKS) podigao optužnicu za ratne zločine zbog prisilne deportacije dece iz Ukrajine, rekla je danas da su optužbe MKS “netačne i nejasne”. Ona je rekla na konferenciji za novinare u Moskvi da je uvek tražen pristanak roditelja i da je ruska komisija na čijem je čelu uvek radila u najboljem interesu dece. Dodala je da, ukoliko je bilo određenih problema sa nekim porodicama, Lvova-Belova je za sebe rekla da je uvek bila spremna da ih rešava.

Belorusiji predat kompleks Iskander, odgovor na povećanje borbene gotovosti NATO

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je danas da je Oružanim snagama Belorusije predat operativno-taktički raketni sistem Iskander-M, koji može da koristi i konvencionalne i nuklearne rakete. Prema rečima Šojgua, od 3. aprila na jednom od ruskih poligona počela je obuka beloruskih timova kako da koriste Iskander za zaštitu Savezne države Rusije i Belorusije, prenosi Interfaks.

“Neki od beloruskih jurišnih aviona dobili su mogućnost dagađaju neprijateljske ciljeve nuklearnim oružjem”, rekao je Šojgu, prenosi RIA Novosti.

Borelj: Kina da doprinese miru u Ukrajini; Peking: Spremni smo za dijalog sa EU

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj saopštio je danas u Briselu, posle sastanka sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom, da Kina ima “moralnu obavezu” da doprinese miru u Ukrajini. Kina “ne sme da bude na strani agresora”, kazao je Borelj, prenosi Rojters.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Kine Mao Ning izjavila je danas da njena zemlja ne učestvuje u konfliktu u Ukrajini, prenosi Tas. Peking je spreman za dijalog sa EU povodom Ukrajine i snažno i aktivno podržava mirno rešenje krize u ovoj zemlji, dodala je ona.