Rusi napreduju: Masovni napadi na Herson

Ruske Oružane snage vode pozicione borbe u naseljima u predgrađu Kupjanska, saopštio je za Sputnjik načelnik vojno-civilne administracije Harkovske oblasti Vitalij Gančev.


“Tamo (u predgrađu Kupjanska) se vode pozicione borbe za svako naselje, za svaki kvadratni metar, svako dvorište. To su već naselja kod Kupjanska“, precizirao je Gančev.

Ruski državni medij Tass prenosi da je 11 osoba iz Belgorodske oblasti, koja je danas granatirana, primljeno u bolnicu.

Glavni lekar bolnice Roman Pročenko rekao je ruskim medijima da su četvoro povređenih na intenzivnoj nezi, a jedan je trenutno na operaciji.

Ruske trupe bombardovale su danas u vazdušnom napadu naselje Nova Kahovka u oblasti Herson, pri čemu je jedna starija osoba ubijena, a troje povređeno, saopštila je vojna uprava grada Nova Kahovka.

Ruska duma raskinula sporazum sa Ukrajinom o Azovskom moru
Državna duma Rusije usvojila je zakon o raskidu sporazuma sa Ukrajinom o saradnji u korišćenju Azovskog mora i Kerčkog moreuza, prenose “RIA Novosti”.

Dokument je Donjem domu 24. maja podneo ruski predsednik Vladimir Putin.

Kako se navodi, nakon što su Donjecka Narodna Republika, Zaporoška i Hersonka oblast primljene u sastav Rusije, drastično se promenila situacija po pitanju Kerčkog moreuza i Azovskog mora, te sada njihove obale pripadaju samo Rusiji.

“S obzirom na to da je Ukrajina izgubila status obalske države u odnosu na te vodene površine, bilo je neophodno da se raskine sporazum Rusije i Ukrajine o saradnji u korišćenju Azovskog mora i Kerčkog moreuza”, navodi se u dokumentu.


Izvor:tanjug