Srpskim mladićima koje je pretukla policija u Gračanici određeno zadržavanje do 48 sati

  • Nezavisni.rs
  • 2023-09-15
  • Komentari isključeni za Srpskim mladićima koje je pretukla policija u Gračanici određeno zadržavanje do 48 sati

Dvojici srpskih mladića koje su pretukli pripadnici tzv. kosovske policije određeno je zadržavanje od 48 sati zbog navodnog napada na policajce.


Mladići su prebijeni u samom centru Gračanice, naočigled slučanih prolaznika, samo zato što su zatražili da se policijska kazna za saobraćajni prekršaj napiše na srpskom jeziku.

Na to je jedan od policajaca uzvratio: “Znaš li ti gde živiš?” i počeo da ih udara, nakon čega su mu se u prebijanju pridružila još dvojica kolega.

Dvojica povređenih mladića su u bolnici i dalje im se ukazuje pomoć i nadgleda njihovo zdravstveno stanje, potvrđeno je RTS-u u bolnici u Gračanici.

Advokatica Jovana Filipović kaže za RTS da je prevenstveno najvažnije da se prebijeni mladići oporave i da tek treba utvrditi šta se zaista desilo i o kom krivičnom delu je reč.

Tek posle toga možemo reći nešto o daljim koracima, dodaje Filipovićeva.

Kako je naglasila, jedino što je trentno jasno su zastrašujući snimci prebijanja mladića koji se ni sa čim nisu suprotstavili policajcima.

Smatra da ovim slučajem treba da se pozabave Policisjki inspektorat, sud i tužilaštvo.

Očekuje da će ovaj slučaj biti model za postupanje u sličnim situacijama gde se vidi da se osumnjičeni nisu opirali ponovivši tek treba utvrditi sve činjenice.

Advokat Mile Marković naglašava da ga tužiteljka ga nije obavestila o meri zadržavanja koji, prema zakonu, nakon ove mere sutra moraju izaći pred istražnog sudiju.

“Mislim da je ovo mera zastrašivanja, za koju nema razloga. Zadržavanje u pritvoru se određuje za teža krivična dela, a ne za nevezivanje pojasa. Ovo je za mene neshvatljivo”, rekao je Marković za Tanjug.

Marković je dodao da je tužiteljka iz Prištine, nakon uzimanja izjave A. M., rekla da on može otići na lekarski pregled, jer ima problema sa krvnim pritiskom, te da će posle toga biti pušten kući.

Međutim, porodica mladića je advokata jutros obavestila da je nakon pregleda on ipak zadržan u pritvoru.

U izveštaju policije tvrdi se da su dvojica osumnjičenih muškaraca uhapšena su jer su ometali i fizički napali dvojicu policajca dok su obavljali službene dužnosti, pri čemu su dvojica policajaca zadobila telesne povrede i ukazana im je lekarska pomoć.

Na lice mesta izašle su nadležne policijske jedinice i tužilac, koji je osumnjičenima odredio zadržavanje do 48 sati, a pod nadzorom nadležne policijske jedinice im je ukazana lekarska pomoć, dodaje se u izveštaju.


Izvor:rts