LAVROV: Sprema se “veliki prasak” na Kosovu

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da je situacija oko najnovijeg zaoštravanja sukoba Srbije i Kosova alarmantna i da se “izgleda da se sprema veliki prasak u centru Evrope”.


“Velika eksplozija se sprema u centru Evrope. Upravo na mestu gde je 1999. godine NATO izvršio agresiju na Jugoslaviju kršeći sve zamislive principe Helsinškog završnog akta dokumenata OEBS -a, što još jednom naglašava da je ono što se danas dešava u svetu geopolitičke prirode i da je potrebno geopolitičko rešenje“, rekao je Lavrov“, rekao je Lavrov, a prenose RIA Novosti.

On je ocenio da kada se govori o Evropi, potrebno je obezbediti “jednaku i nedeljivu“ bezbednost za sve zemlje, što bi značilo da nijedan blok, pa, kako je rekao, ni NATO, nema pravo da zahteva dominaciju u tom delu sveta.

Takozvana kosovska policija nasilno je u petak upala u zgrade četiri opštine na severu KiM – Zubinom Potoku, Zvečanu i Leposaviću, upotrebivši suzavac, dimne i šok bombe protiv Srba koji su pokušali da je spreče da uđe u opštinske prostorije.

Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je da Vojska Srbije do petka ostaje u najvišem stepenu borbene gotovosti, a da će danas do 14 časova biti potpuno raspoređene formacije vojske duž administrativne linije.


Izvor:tanjug