RAZORNI UDAR KINŽALA: Rusija izvela najjači napad na Ukrajinu

Rusija je raketama gađala mete širom Ukrajine, od Harkova na severu, preko Odese na jugu, do Žitomira na zapadu.


Na meti napada u Harkovu i Odesi su zgrade i infrastruktura, sa prekidima u snabdevanju strujom u nekoliko oblasti. Prijavljeni su i napadi na Kijev, piše BBC.

Snabdevanje strujom u nuklearki u Zaporožju, koja je pod kontrolom Rusije, takođe je prekinuto, pa je kasnije obnovljeno. Sve su jače i borbe za istočni grad Bahmut.

Hitne službe su u zapadnim i južnim oblastima Kijeva, gde su se, prema rečima gradonačelnika Vitalija Klička, desile eksplozije.

On je kazao da gore automobili u dvorištu jedne stambene zgrade i pozvao je stanovnike da ostanu u skloništima.

Na meti velikog raketnog napada bilo je i energetsko postrojenje u Odesi, što je dovelo do prekida u snabdevanju električnom energijom, naveo je guverener Maksim Marčenko. Pogođene su i stambene oblasti, ali prema njegovim rečima, nisu prijavljene žrtve.

„Grad Harkov i region bili su na meti oko 15 napada, uključujući i ključna infrastrukturna postrojenje i stambene zgrade“, kazao je šef regionalne uprave Oleg Sinjegubov.

Nuklearni energetski operator Energoatom rekao je da je zbog napada na nuklearku Zaporožje, najveću u Evropi, prekinuta veza između postrojenja i ukrajinskog sistema električne energije.

Ruski predsednik Vladimir Putin pokrenuo je invaziju na Ukrajinu pre nešto više od godinu dana. Od tada su desetine hiljada boraca i civila ubijene ili ranjene, a milioni Ukrajinaca su postali izbeglice.


Izvor:n1,nezavisni.rs