RAT U UKRAJINI: Kritična situacija – zemlja bez struje, vode i grejanja!

  • Nezavisni.rs
  • 2022-10-18
  • Komentari isključeni za RAT U UKRAJINI: Kritična situacija – zemlja bez struje, vode i grejanja!

Kabinet predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog, posle jutarnjih ruskih udara dronovima kamikazama, saopštio je da je “kritična situacija sa energetikom u celoj zemlji”, javljaju RIA novosti.


– Svi regioni Ukrajine treba da budu spremni za moguće prekide u snabdevanju strujom, vodom i toplotom nakon udara na infrastrukturu – izjavio je zamenik šefa kabineta predsednika Kirilo Timošenko.

Prema njegovim rečima, usled raketnih udara 18. oktobra oštećeni su objekti energetske infrastrukture i dolazi do ozbiljnih razaranja.

– Svi ljudi treba da se pripreme za tešku zimu – rekao je Timošenko.

On je napomenuo da je cela teritorija Ukrajine u kritičnoj energetskoj situaciji, pošto regioni zavise jedni od drugih.

Peskov o novim detaljima istrage oko napada na Krimski most
Eksploziv za izvođenje terorističkog napada na Krimski most mogao je biti dostavljen morem iz oblasti Odese, sve detalje o tome sada utvrđuju specijalne službe, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

– Postoje informacije da je eksploziv mogao biti dostavljen iz Odese, morem, ali sve ostale detalje sada razjašnjavaju naše specijalne službe – rekao je Peskov.

Novi regioni zaštićeni kao i ostatak Rusije
Novi regioni koji su ušli u sastav Rusije štite se na isti način kao i ostatak ruske teritorije, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On je podsetio da su DNR, LNR, Zaporoška i Hersonska oblast primljene u sastav Rusije „relativno nedavno“, te da se sada radi na njihovoj integraciji u pravnu, ekonomsku i socijalnu sferu zemlje, kao i njen bezbednosni sistem.

– Sve te teritorije su sastavni deo Rusije i, prema tome, one su i zaštićene. NJihova bezbednost se osigurava na potpuno istom nivou kao i sva ostala teritorija Rusije – precizirao je Peskov.

Zelenski priznao da su ruski udari uništili 30 odsto ukrajinskih elektrana
Ruski vazdušni udari su od 10. oktobra uništili 30 odsto ukrajinskih elektrana, izjavio je danas ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.

On je na Tviteru napisao da su napadi izazvali masovna zamračenja širom Ukrajine i da “nije ostalo prostora za pregovore” sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Ruski udar po Kijevu oštetio dva bitna objekta infrastrukture

Dva bitna objekta infrastrukture oštećena u Kijevu, u delu grada ograničeno snabdevanje strujom i vodom.

Artiljerija u Zaporoškoj oblasti odbila ukrajinske jurišne grupe

Diverzanti i manje jurišne grupe ukrajinskih snaga pokušali su da prodru u oslobođeni deo Zaporoške oblasti, ali ih je obaveštajna služba uočila i odbijeni su artiljerijom, rekao je za Sputnjik predstavnik administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

Prema njegovim rečima, ukrajinske jurišne i diverziono-obaveštajne grupe su pretrpele velike gubitke i vratile se na početne položaje.

Rogov je dodao da je otkriveno gomilanje ukrajinskih snaga na liniji borbenog kontakta kod grada Orehova: „Spremali su se za prodor, ali ih je odbila naša artiljerija“.

Mask povukao zahtev da Pentagon finansira Starlink u Ukrajini
Američki milijarder i vlasnik “Spejs eksa” Ilon Mask saopštio je da je ta kompanija povukla zahtev upućen Pentagonu za preuzimanje finansiranja rada satelitskog komunikacionog sistema “Starlink” u Ukrajini.

Zelenski optužio Rusiju za ubijanje i teror
Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski optužio je Rusiju za ubijanje i teror nad civilima, posle vazdušnih napada na ukrajinske gradove.

Zelenski je rekao da je jedna osoba poginula u raketnom napadu na stambenu zgradu u gradu Nikolajevu, ali nije naveo druge detalje o žrtvama, prenosi Rojters.

– Ukrajina je pod vatrom okupatora. Oni nastavljaju sa onim što najbolje rade – terorišu i ubijaju civile. Teroristička država ovakvim akcijama ništa neće promeniti u svoju korist. Ona će samo potvrditi svoju destruktivnu i ubilačku suštinu, za šta će svakako odgovarati – napisao je Zelenski na Telegramu.

Rusija pronašla ključ za ukrajinsku PVO
Rusija je pronašla rešenje za protivvazduhoplovnu odbranu Ukrajine, izjavio je savetnik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Aleksej Arestovič.

– Oni su pronašli ključ za našu PVO, a sastoji se u tome da nas nateraju da ispalimo sve rakete koje imamo u zalihama boreći se protiv dronova kojih je uključeno 2.400. Oni nas mogu mučiti na taj način dva-tri meseca, kao danas – rekao je Arestovič za Jutjub kanal novinara Marka Fejgena.

Eksplozije odjekuju Kijevom
Ukrajinski mediji prenose da eksplozije odjekuju u Kijevu.

– Zvuci eksplozija čuju se u Kijevu u utorak ujutru nakon objavljivanja vazdušne opasnosti – prenosi televizijski kanal „Prjamoj“.

Iz kancelarije ukrajinskog predsednika saopšteno je da je s tri projektila pogođen elektroenergetski objekat na kijevskoj levoj obali.

Harkovski metro obustavio saobraćaj zbog raketnih napada
Saobraćaj u Harkovskom metrou privremeno je obustavljen zbog raketnih napada.

– Zbog napada je privremeno obustavljeno kretanje vozova linijama metroa – navedeno je u saopštenju na Telegramu.

Ranije je harkovska lokalna vojna administracija saopštila da su se u Harkovu i Harkovskoj oblasti čule eksplozije.

Grosi traži sastanak sa Putinom
Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grosi izjavio je da želi još jednom, i to što je moguće pre, da se sastane s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Grosi se 11. oktobra susreo s Putinom u Moskvi, kada su razgovarali o situaciji u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani.

Prema rečima Grosija, postoji mogućnost da se postigne sporazum o stvaranju zona bezbednosti oko Zaporoške nuklearke do kraja ove godine.

– Imao sam odličan dijalog s predsednikom Putinom i predsednikom Zelenskim. Važno je da to bude sporazum o osnovnim principima zaštite atomske centrale. To je moguće. Treba dalje raditi na tome – rekao je Grosi.

Vazdušna opasnost u Kijevu, Odesi
U Kijevu, Odesi, Odeskoj i Černigovskoj oblasti objavljena je vazdušna opasnost, saopštile su lokalne vlasti. Građanima se savetuje da odu u skloništa.

Prema pisanju ukrajinskog lista „Zerkalo nedeli“, sirena za vazdušnu opasnost oglasila se u nekoliko ukrajinskih regiona, konkretno u Kijevskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti, kao u Zaporoškoj oblasti na teritorijama koje su pod kontrolom ukrajinske vojske.

Prema navodima medija, vazdušna opasnost je objavljena i u Čerkaskoj, Poltavskoj, Černovickoj i Rovnenskoj oblasti Ukrajine.

Serije eksplozija u Harkovu
Gradonačelnik Harkova rekao je da je za 5 minuta u gradu došlo do dve serije eksplozija, a prema preliminarnim podacima, napadnuto je područje jednog od industrijskih preduzeća.

Eksplozije u Krivom rogu u Dnjepropetrovskoj oblasti
U Krivom Rogu u Dnjepropetrovskoj oblasti čuju se eksplozije, saopštio je na Telegramu Oleksandar Vilkul, načelnik vojne uprave Krivog Roga. Vilkul je naveo da se eksplozije čuju u severnom delu grada.


Izvor:agencije