Droge za silovanje kruže Srbijom, ovo su tri SAVETA ZA ŽENE!

Upozorenje iz Hrvatske da tri droge za silovanje kruže tom zemljom, važi i za Srbiju! Pravilo da veći deo onoga što se pojavi kod suseda, ubrzo postane aktuelno i kod nas, i ovoga puta se pokazalo tačnim.


To nam je potvrdila Irena Đokić iz Centra za bezbednost, istragu i odbranu DBA, apelujući na devojke i žene u Srbiji da posebno budu oprezne u klubovima, kafićima i na privatnim žurkama.

Naime, reč je o tri vrste droge kojima je zajedničko da dovode do amnezije kod žrtve, a vrlo se lako zloupotrebljavaju. Žrtva ih može dobiti ubodom igle, papirićima koji su navlaženi psihoaktivnom supstancom, a mogu se, što je i najčešći slučaj, samo ubaciti u piće.

– Godinama se susrećemo sa opasnom pandemijom, a to je zloupotreba sintetičkih droga. Poslednjih dana imamo informaciju da je povećana njihova zastupljenost u Hrvatskoj i to tri droge: GHB poznatije kao “Dži”, Ketamina i Apaurina ili Ksanaksa. Sve ove droge su ponovo postale aktuelne droge za silovanje. One su prisutne dugi niz godina i kod nas. A s obzirom na to da su aktuelne u zemljama u regionu, možemo očekivati i povećanu upotrebu kod nas – upozorava Đokić.

Kako napominje, leto je period održavanja raznih festivala i žurki, pa je zloupotreba ovih droga povećana. Već su, priča naša sagovornica, primećene kod velikog broja turista koji dolaze kod nas, jer se lako transportuju.
e teško otkriva, brzo nestaje iz organizma, a osobe se ničega ne sećaju. Ova droga je bez boje, mirisa, može biti tečna ili u prahu, pa je lako ubaciti u piće potencijalne žrtve, a da ona to ne primeti – objašnjava Đokić za Telegraf.rs.

Treća droga koja se pominje, Ketamin, je anestetik koji je, dodaje Đokić, postao opasna igračka mladih.

– Na ulici ga možete pronaći u prahu ili kristalu. Obično ga ušmrkuju kao kokain ili sipaju u piće potencijalne žrtve. Ono što ih čini veoma opasnim je da se mogu napraviti u kućnim uslovima. Ove droge su jeftine, dostupne na ulici i na “Dark web” – ističe ona.

Centar za bezbednost, istrage i odbrane DBA apeluje na devojke i žene da vode računa u kakvom se društvu nalaze u klubovima, kafićima i na privatnim žurkama. Oni su izdvojili tri ključna saveta ženama, a to je da:

-naručuju pića u limenkama ili flašama koje su zatvorene
-ne primaju pića od nepoznatih ljudi
-ne ostavljaju piće tako da ga nemaju na vidiku.

Đokić poručuje da se, ukoliko posumnjate da ste u organizam uneli nešto od ovih droga, obratite osobi od poverenja i napustite lokaciju.

Hrvatski lekari upozorili su takođe da ove droge mogu biti fatalne.

– Mogu izazvati usporavanje rada srca, ako se uzimaju u nekoj velikoj količini, i tada se sve može završiti fatalno, osoba može završiti u komi. Često dolazi do motoričkih ispada – osoba postane nestabilna na nogama, a ono što naglašavam – osoba se najčešće ničega ne seća – upozorio je psihijatar iz Klinike za psihijatriju Vrapče u Hrvatskoj Ivan Ćelić.

I iz Centra za bezbednost, istrage i odbrane DBA već su ranije upozoravali da je bilo slučajeva kada su konzumenti već posle jedne tablete umirali.

– Imali smo slučaj i kombinacije nekoliko supstanci, konkretno diphenidin koji se mešao sa MDMA. Postizalo se jače dejstvo, odnosno jači halucinogeni efekti. Većina droga i posle prvog uzimanja može da ostavi posledice. Poznato je da pojedini konzumenti LSD-ja imaju razne flešbekove i halucinacije i posle dvadeset godina od uzimanja ove droge. Svaka droga ostavlja neku posledicu, a većina droga ubija vrlo brzo – upozorili su pre nepunih godinu dana.


Izvor:informer