Volkswagen prekida proizvodnju benzinaca i dizelaša ranije od očekivanog

  • Nezavisni.rs
  • 2023-01-25
  • Komentari isključeni za Volkswagen prekida proizvodnju benzinaca i dizelaša ranije od očekivanog

Nemačka kompanija investira desetine milijardi dolara kako bi spremna dočekala elektrifikaciju i tranziciju s vozila s motorima s unutrašnjim sagorevanjem na električne motore pa, što nije tajna, u budućnosti žele da preuzmu vodeće mesto na tržištu i prestignu Teslu.


Konačni cilj je u da u potpunosti izbace benzince i dizelaše iz svoje ponude i da prodavaju samo električne automobile, piše dnevnik.hr. Put do tog cilja je vrlo dug, a neke od planova saznali smo nedavno.

Prema prvom čoveku Volkswagena Thomasu Schaeferu, plan ove kompanije za evropsko tržište jeste da do 2033. godine u potpunosti prestanu s proizvodnjom automobila s motorima SUS. Prema prethodnim planovima, to je trebalo da se desi između 2033. i 2035. godine, ali odlučili su se da malo ubrzaju tako da će za 11 godina s proizvodnih traka evropskih fabrika izlaziti samo električni automobili.

Do 2026, rekao je Schaefer, planiraju da lansiraju još čak 10 novih modela s električnim motorima, uključujući i model osnovne kategorije koji bi korisnike trebalo da privuku prvenstveno cenom, pa šef VW-a spominje cifru nižu od 25.000 evra.

Takvo vozilo bi se prodavalo u dve varijante – kao ID.1 i ID.2, a biće reč o hečbeku i krosoveru. Kompanija ima i nove planove za ID.3, automobil koji su u VW-u zamislili da na tržištu električnih vozila treba da ima uticaj kakav je Golf decenijama imao na tržištu klasičnih automobila.


Izvor:agencije