Ovo je tajna dobre sportske rutine

Trud, upornost i dobra ishrana nisu dovoljni za sportiste koji žele da postignu dugoročne pozitivne rezultate. Stručnjaci navode kao važan element u postizanju dobrih rezultata – odmor i kvalitet sna.

Odmor je za sportiste nevidljiva vežba. U toku spavanja mišići se oporavljaju od napora učinjenih tokom dnevnih aktivnosti. Ako se nakon treninga ne naspavate dovoljno, telo će vam se osećati iscrpljeno, a stanje mišićnog tkiva će se pogoršati.

Kako da omogućite svom telu bolji odmor?
Izbegavajte trening pred odlazak u krevet – Iako će vam trening pomoći da bolje spavate, ispoštujte nekoliko sati pauze posle treninga i pre odlaska u krevet. Dopustite da nivo adrenalina, tetosterona i dopamina opadne. Poželjno je da, ako uspete, održavate 8-9 sati sna, kao i odlazak na spavanje u isto vreme.

Uzmite u obzir intenzitet svetla – Mozak reaguje na svetlost, i zbog toga je bitno da neko vreme pred spavanje provodite pod slabijim, prigušenijim svetlima. Takođe, izbegavajte ekrane (računara, telefona), jer smanjuju lučenje melatonina, hormona sna.

Ne konzumirajte pića za oporavak nakon treninga – Mnogi sportisti konzumiraju pića koja podstiču oporavak neposredno nakon treninga, a ova pića su bogata šećerom. Najbolje je da se odlučite za prirodnu infuziju od limuna ili grejpa.

Kontrolišite temperaturu u sobi u kojoj spavate – Idealna temperatura u sobi za spavanje je 18-22 stepena, kako biste spavali mirno i bez mikro buđenja. Vodite računa da vam tokom sna ne bude previše vruće ili hladno – leti se preporučuje kupanje toplom vodom pre spavanja, a zimi korišćenje više slojeva pokrivača.

Investirajte u kvalitetan dušek – Koliko je važan broj sati koje provedete spavajući, isto tako je važan i dušek na kom spavate. Madrac za aktivnu osobu bi trebalo da je visokoelastičan, jer takav pruža opuštajući efekat.