Zašto je redovan trening važan?

Kontinuitet treninga je bitan koliko i kvalitet i intenzitet samog vežbanja. Pitate se kako je to moguće?


Jednostavno, rezultati se postižu kumulacijom efekta redovnog treninga, a sve što je ispod tri puta nedeljno ne može se smatrati redovnim.

Ukoliko je razmak između dva treninga duži od tri dana, kumulativni efekat izostaje, jer se mišićno tkivo vrlo brzo vrati na staro pa se taj način vežbanja pre može nazvati „održavanjem“. Dakle, ukoliko zaista želite da napredujete i učinite sa svojom telom, kondicijom i opštim zdravstvenim stanjem ono što ste zacrtali, potreban je trud.

Pravi efekti neće biti vidljivi ukoliko trenirate manje od tri puta nedeljno. Čak nezavisno od efekata, ukoliko trenirate ređe od ovoga, nećete moći da uđete u „training mode“, tj. vaše telo neće moći da se navikne na redovne napore koji se kod ozbiljnog vežbanja podrazumevaju.

Možda je najbolje da pokušam da vam to slikovito dočaram na sledeći način: zamislite da sedite na obali mora i pokušavate da iskopate rupu u pesku, dok vas zapljuskuju talasi. Vi se nagnete, zamahnete samo jednom, naiđe talas i popuni rupu. Vi zatim opet zagrabite, on opet sve vrati na staro…i tako u nedogled.

Radna sposobnost organizma se neredovnom aktivacijom mišića uvek vraća na početak i velike pauze nisu preporučljive. Kao ono „sad je leto, sad ne moram da treniram„, tako ćete stalno ostajati na početku. Istina je da treningom gubimo energiju, ali u fazi oporavka dobijamo više nego što smo izgubili.

Da biste imali vidljive rezultate treninga, kontinuitet je obavezan. Svaki trening se mora „naslanjati“ na efekte prethodnog. Što više trenirate to ste jači, bolji, snažniji i raspoloženiji.

Mr D Fit – Dalibor Dunčević