Afera Kejt Midlton preti da destabilizuje zemlju

Slika Kejt Midlton i njeno troje dece našla se u centru pažnje, ne toliko zbog činjenice da je to bila prva slika princeze od božićne ceremonije u decembru, kada je poslednji put viđena u javnosti, već zbog toga što je ta fotografija očigledno rezultat fotomontaže, zbog čega je nekoliko agencija i uklonilo sa svojih portala.


Kejt se sada lično izvinila za “zabunu” koja je nastala spornom fotografijom i rekla da se sama “zaigrala” u fotošopu. Evo kako je došlo do skandala u čijem je centru princeza od Velsa.

Fotografija je objavljena u nedelju ujutru na nalozima Kejt Midlton i princa Vilijama na društvenim mrežama povodom proslave Dana majki, a prikazuje Kejt sa njeno troje dece – prinčevima Džordžom i Luisom i princezom Šarlot.

Ispod slike pisalo je: „Hvala vam na lepim željama i kontinuiranoj podršci u poslednja dva meseca. Svima želim srećan Dan majki. C“. U natpisu se takođe navodi da je fotografiju 2024. godine uslikao princ Vilijam.

Analiza podataka fotografije koju je uradila jedinica za podatke i forenziku Skaj Njuza otkrila je da je slika sačuvana u softveru za uređivanje fotografija „Adob Fotošop“ dva puta na Meku, ali nije jasno da li je sačuvana na istom uređaju. Fotografija je prvi put sačuvana u petak uveče u 21.54, a drugi put u subotu ujutro u 9.39. Slika je snimljena u Adelajd kotidžu, porodičnom domu u Vindzoru, na fotoaparatu Kenon 5D mark IV, koji se prodaje po ceni od 2.929,99 funti i koristi Kenon objektiv od 50 mm po ceni od 1.629,99 funti, piše Skaj njuz.

Kraljevska porodica redovno objavljuje sopstvene fotografije kako bi obeležila porodične prilike, uključujući rođendane i Božić. Ovo je prva fotografija koju je Kensingtonska palata objavila otkako je Kejt (42) u januaru imala operaciju abdomena. Mediji su takođe objavili i paparaco snimak princeze prošle nedelje kada je primećena u automobilu koji je vozila njena majka Kerol Midlton u blizini zamka Vindzor.

Kejt je poslednji put viđena u javnosti na Božić 2023. godine, kada se pridružila ostalim članovima kraljevske porodice na crkvenoj službi.

Princeza je ranije ove godine skoro dve nedelje provela na Londonskoj klinici. Palata je otkrila samo nekoliko detalja o njenom zdravstvenom stanju, između ostalog da nije u pitanju rak. Tada je takođe navedeno i da se očekuje da se princeza vrati na službene dužnosti posle Uskrsa i da će javnost o zdravstvenom stanju princeze biti samo kada budu postojale značajne nove informacije.

Glavne međunarodne agencije uklonile su fotografiju Kejt u nedelju uveče. Slika je ukinuta i iz članaka i iz arhive.

Asošiejted pres (AP) je prva agencija koja je uklonila sliku zbog „nedoslednosti u poravnanju leve ruke princeze Šarlote“. Ubrzo je i Rojters učinio isto, saopštivši da je slika povučena posle „analize nakon objavljivanja“.

U međuvremenu, agencija Frans pres (AFP) saopštila je da je objavljena slika promenjena i da je zbog toga uklonjena iz sistema.

Portparol „Geti Imidžis“ rekao je za Skaj Njuz: „Naša foto rubrika je zaključila da je slika koju je dostavila Kensingtonska palata problematična. Možemo da potvrdimo da je slika uklonjena sa našeg sajta u skladu sa našom uređivačkom politikom“.

Kensingtonska palata je prvobitno odbila da komentariše tvrdnje koje su nastale nakon što su foto agencije povukle fotografiju.

Ali, u ponedeljak ujutro objavljena je izjava na društvenoj mreži princa i princeze od Velsa, koju je potpisala Kejt. U njoj je pisalo : „Kao i mnogi fotografi amateri, povremeno eksperimentišem sa fotošopom. Želim da se izvinim zbog zabune koju je izazvala porodična fotografija koju smo juče objavili. Nadam se da su svi koji su slavili imali veoma srećan Dan majki. C“.

Nakon što je Kejt primljena u bolnicu zbog operacije u januaru, njen dugi oporavak doveo je do široko rasprostranjenih glasina o njenom zdravlju.

U međuvremenu, kralj Čarls se leči od raka, a princ Vilijam 27. februara nije bio na ceremoniji posvećenoj njegovom kumu pokojnom grčkom kralju Konstantinu. Kazao je da iz privatnih razloga nije došao, što je dodatno podstaklo stvaranje raznih teorija zavere na sajtovima društvenih medija. Kako poreski obveznici finansiraju život kraljevske porodice, javnost je besna i želi odgovore. Ovo znači da će se i zvanične institucije poput parlamenta uskoro naći u teškoj situaciji, jer će pritisak rasti da se otkrije stanje Kejt Midlton.


Izvor:tanjug,foto:profimedia