Vučić u Briselu: Bez nuklearne energije Srbija neće biti u stanju da preživi

  • Nezavisni.rs
  • 2024-03-21
  • Komentari isključeni za Vučić u Briselu: Bez nuklearne energije Srbija neće biti u stanju da preživi

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, uoči Međunarodnog samita za nuklearnu energiju, da bez nuklearne energije Srbija neće biti u stanju da preživi i da važnost koja se pridaje ovom samitu pokazuje da će struja biti sve više potrebna.


Ovaj samit i značaj koji mu se pridaje pokazuje kakve smo pogrešne odluke donosili u proteklih decenija, rekao je Vučić u Briselu.

Vučić je novinarima rekao da će Srbija morati da menja navike, da dovodi ljude iz inostranstva, jer nema dovoljno stručnjaka, ali će morati da menja i zakonske norme i obezbeđuje značajne finansije za budućnost.

Da to pojednostavim, bez nuklearne energije mi nećemo biti u stanju da preživimo i dolazak veštačke inteligencije, ni električnih automobila, zaključio je Vučić.

Vučić je, obraćajući se učesnicima Međunarodnog samita rekao da je Srbija zainteresovana za učešće u korišćenju te energije za proizvodnju struje, ali za to postoje problemi nedostatka stručnjaka i novca, uz neophodne promene zakonodavnog okvira i navika.

On je učesnicima samita rekao da ne mogu mnogo da nauče od Srbije o korišćenju nuklearne enrgije, jer posle raspada Jugoslavije, ona nije imala iskustava sa nuklearnomenergijom.

Ta vrsta energije je od posebne važnosti kako za moju zemlju, već i za budućnost celog evropskog kontinteta, dodao je on.


Izvor:n1