KRAJ BUS PLUSA! Ukidaju se kontrolori, a ovo su nove cene prevoza u Beogradu

  • Nezavisni.rs
  • 2023-04-06
  • Komentari isključeni za KRAJ BUS PLUSA! Ukidaju se kontrolori, a ovo su nove cene prevoza u Beogradu

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić danas je izneo niz novina koje će uskoro biti uvedene u beogradski javni prevoz, a najznačajnije jesu da se ukidaju kontrolori, skidaju validatori i da će celodnevna karta za korišćenje GSP-a iznositi 200 dinara.


Šapić je naglasio da se novim sistemom ukidaju validatori, te da putnici neće više biti u obavezi da se validiraju.

– Najveći problem 2012. su bile gužve zbog validiranja, pa je vremenom validator postao efikasniji, toga više nema. Skidamo validatore. Nema zaustavljanja, nema gužve kod ulaza, omogućava se ulaz na sva vrata“, rekao je Šapić.

Međutim, ukidanje kontrolora i validatora ne znači da će biti i šverca. I za to je napravljen plan jer karta mora da se plaća.

Gradonačelnik je najavio da će celodnevna karta koštati 200 dinara, a da se ukida karta koja važi 90 minuta.

– Ovo je novi sistem javnog prevoza u Beogradu. U postojećem sistemu grad je podeljen na 4 zone. U novom postojaće samo dve. U sadašnjem sistemu postoji karta koja važi 90 minuta i košta 89 dinara. Ova karta se ukida. Postojaće celodnevna karta za ceo grad i cena će biti 200 dinara. Ukidaju se i papirne karte za jednu vožnju – rekao je Šapić.

Uvodi se i karta za 7 dana po ceni od 1.000 dinara, ukidaju se postojeće karte za 3 i 5 dana.

Vožnja džabe za sve đake do 19 godina i sve starije od 65 godina

Svi učenici starosti do 19 godina dobijaju besplatan prevoz. To važi i za starije osobe od 65 godina, ali oni neće morati da imaju kartu i godišnju dopunu kao do sada. Oni će se prijavljivati preko aplikacije ili će dobiti doživotnu u besplatnu kartu.

Gradonačelnik je objasnio kako će to izgledati:

U autobuse će ulaziti Beli, odnosno Komunalna milicija i neće zaustavljati autobus, ni ostale putnike. Putniku bez karte oni će uručivati nalog za plaćanje posebne karte. Putnik koji dobije taj nalog neće biti izbačen iz autobusa.

Karta će moći da se kupi putem SMS-a ili aplikacije, a biće moguće i da se kupi na nekoliko prodajnih mesta u gradu.

Koliko će koštati mesečna markica?
Mesečne karte koštaće 3.000 dinara za jednu zonu i 3.500 za dve zone. Godišnja karta koštaće 30.000 dinara za prvu, odnosno 35.000 dinara za dve zone. Ukida se prodaja u vozilima, trafikama, na internetu i platnom karticom pošto se uvodi sistem plaćanja besplatnom aplikacijom. Plaćanje SMS porukom biće slično kao kod naplate parkiranja.


Izvor:novosti