Srce od 21 stabla na Ušću za ubijene u Beogradu, Duboni i Malom Orašju

  • Nezavisni.rs
  • 2024-03-08
  • Komentari isključeni za Srce od 21 stabla na Ušću za ubijene u Beogradu, Duboni i Malom Orašju

Na inicijativu roditelja ubijenih učenika OŠ „Vladislav Ribnikar“ i Draganovih sestara, u saradnji sa JKP „Zelenilo – Beograd“, danas je u parku Ušće, u blizini Brankovog mosta, zasađeno 21 stablo crvenog hrasta u obliku srca za ubijene 3. i 4. maja, 2023. godine u Beogradu: Anu, Angelinu, Katarinu, Emu, Maru, Andriju, Sofiju, Bojanu, Adrianu i Dragana, ubijene mlade u Duboni i Malom Orašju: Kristinu, Milana, Dalibora, Petra, Marka, Lazara, Aleksandra, Nikolu i Nemanju; Andreja Simića, trinaestogodišnjaka kojeg je ubio školski drug u Niškoj banji i u znak sećanja na Dušana Jovanovića, učenika OŠ „Vladislav Ribnikar“, koji je brutalno ubijen na ulici u blizini škole, 1997. godine.


Memorijalni park unutar parka Ušće, biće uređen i sa klupama i tablom na kojoj će biti informacije o ovom spomen parkiću, zamišljenom ne samo kao mesto sećanja, već i kao mesto susreta, ljubavi, dobrote i solidarnosti.

Posađena stabla crvenog hrasta imaju više od 10 godina i srce će vrlo brzo moći da se uoči kada olistaju. Crveni hrast simboliše obnovu i otpornost, posle požara u šumi, crveni hrast se diže iz pepela i obnavlja; čvrstinu, stabilnost sa svojim dubokim korenjem, mudrost kroz svoju dugovečnost i plemenitost (krošnja crvenog hrasta čini bogatu hladovinu i pleni svojom lepotom, okuplja ljude pod svojom krošnjom). Ovo drvo potiče sa severnoameričkog tla, a u indijanskoj kulturi, ovaj hrast je simbol snage i mudrosti, prenosi javniservis.net.

Pored ovog parka sećanja u Tašmajdanskom parku, zasađena su stabla japanske trešnje, a u Malom Orašju – čempresi.

Sa vrlo posvećenim radnicima „Zelenila“ na Ušću, sadnji su prisustvovali i roditelji dece iz škole „Vladislav Ribnikar“.

U okviru Godine dobrote, zajedno sa roditeljima, Srpski filantropski forum će pozvati škole da u svojim dvorištima ili okolini zasade aleje sećanja, koje će služiti i za nastavu, za učenje o ekologiji, promociji aktivizma u zaštiti životne sredine.