3 načina da umanjite bol u stopalima

Pomozite svojim stopalima da se osećaju bolje, odmah. Da li ste znali da oko 88% žena nosi cipele koje su premale za njihova stopala? Koliko god to čudno zvučalo, male i neudobne dipele su samo jedan od mnogobrojnih razloga zašto imate bolove u stopalima. Zato pogledajte šta možete da promenite i uradite kako biste se otarasili bola.

Bolovi u stopalima mogu da budu jako neprijatni

PEDIJATAR KAŽE: BOLJA OBUĆA

Već znate da visoke štikle nisu dobre za vaša stopala, ali ni potpuno ravne baletanke nisu idealno rešenje. Nedostatak potpore na stopalima može da dovede do bolnih stanja kao što je plantarni fascitis (upala tkiva koje se prostire od pete do prstiju) – a u tom slučaju neće patiti samo vaša stopala. Loša obuća može da dovede do bolave u kolenima, kukovima, pa i kičmi.

Naravno, niko od vas ne očekuje da u potpunosti prestanete da nosite štikle i baletanke. Ali, potrudite se da ovakvu obuću sačuvate za prilike u kojima neće biti mnogo stajanja ili hodanja, i razmislite o ortopedskim ulošcima. Ovakve uloške možete naći u svim većim radnjama obuće, ali ako imate ozbiljnije bolove, najbolje bi bilo da se obratite lekaru.

FITNES EKSPRET KAŽE: RAZMRDAJTE STOPALA

Sledeći put kada krenete da vežbate, pored ruku i trbušnjaka, razmrdajte malo i stopala. Tako ćete ojačati veliki broj mišića i i ligamenata koji čine stopala. Pokušajte ovaj jednostavan pokret: Lezite na pod, savijte kolena i stopala postavite na pod. Zatim raširite kolena najviše što možete, a da donji deo palca ostane na podu. Zadržite noge u ovom položaju dve dekunde, a onda se vratite u početni položaj. Ponovite vežbu deset puta.

DOKTOR KAŽE: NE IGNORIŠITE BOL

Čudno, ali istinito – dobar lekar može da vidi kakvog je vaš organizam zdravlja iz samo jednog pogleda na stopala. Normalno je da vas s vremena na vreme zabole stopla, ali određeni simptomi mogu da ukažu na druge zdravstvene probleme. Ako vas stopala bole čak i kada se odmarate, to bi mpogao da bude znak oboljenja arterija. Neočekivano oticanje stopala i gležnjeva može da bude znak problema sa bubrezima ili srcem. Posavetujte se sa vašim lekarem aki vidite ili osetite bilo šta čudno, uključujući peckanje, bockanje ili čestu utrnulost.