Avalski toranj dobio dekorativno osvetljenje

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić pustili su večeras u rad novu dekorativnu rasvetu Avalskog tornja, a u tom sportsko-turističkom kompleksu posetiocima su dostupni dodatni sadržaji.

Na stub tornja montirano je 45 reflektora kojima se upravlja kompjuterski, a prema rečima Vesića rasveta je puštena povodom 20. oktobra, Dana oslobođenja Beograda od fasistickog okupatora u Drugom svetskom ratu.

Vesić je rekao da Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija veoma svesrdno pomaže Grad Beograd kako bi turistička ponuda prestonice bila unapređena.

Vesić je zahvalio tom ministarstvu i preduzeću “Emisiona tehnika” što su osvetlili Avalski toranj koji je, dodao je, zahvaljujući njima već postao mesto gde ljudi mogu da dođu i provedu svoje vreme, što se i vidi po svim sadržajima koji su napravljeni.

“Mi smo, kao Grad, uredili put do Avalskog tornja i tako pokazali da zajedno možemo da radimo kako bi Beograđani imali još jedno mesto gde mogu da odu na izlet van grada”, rekao je Vesić.

On je istakao da treba još više ulagati u sadržaje na Avali kako bi Beograđani mogli više da je koriste i dodao da će se već sledeće godine početi sa realizacijom projekta skijališta na Avali.

“Da li ćemo uspeti da ga završimo za godinu dana ili ne, ne znam, ali važno je da počnemo”, dodao je Vesić.

Ministar Ljajić je rekao da resorno ministarstvo i Grad Beograd zajednički ulažu u razvoj turizma u Beogradu.

“Mi Beograd tretiramo kao motor razvoja srpskog turizma. Od ukupnog broja turista koji posete Srbiju, 53 odsto njih poseti Beograd. Prema tome, moramo da činimo još više napora da turističku ponudu učinimo raznovrsnijom”, rekao je Ljajić.

Istakao je da Avala spada među pet turističkih destinacija u Beogradu koju posećuju i domaći i strani turisti.

“Od početka ove godine ovde je prodato više od 165.000 ulaznica za posetu tornju što je više nego prošle godine kada je prodato 155.000. Približavamo se cifri od 200.000 prodatih ulaznica, a sa svom ovom ponudom koju će turisti imati prilike da vide nadam se da će ovde iz godine u godinu broj turista nesumnjivo biti veći”, dodao je ministar.

Posetiocima kompleksa tornja na raspolaganju su dodatni sadržaji, među kojima i Muzej emisione tehnike koji je obnovljen i izmešten u novi prostor na 207 metara kvadratnih – bliže glavnom turističkom bloku.

On predstavlja bogatu zbirku prvih radio i teklevizijskih uređaja i delova uređaja, kao i predajnika, fotografija…

Najmlađi posetioci imaće priliku da uživaju u Selu vilenjaka, sa šest kućica na drveću povezanih mostićima, a osim toga među novim sadržajima je i veštačka stena za penjanje, dugačka 35 metara koju mogu koristiti i tinejdžeri i stariji posetioci.

Klupama i stolovima opremljeno je još nekoliko mesta za odmor na kompleksu Avalskog tornja, a mnogobrojne grupe sada se mogu smestiti u prirodi, ispod borova u takozvanoj “učionici na otvorenom”, koja je namenjena kako đacima i studentima iz oblasti telekomunikacija, tako i organizovanim posetama đačkih ekskurzija”.