Vučić o odluci SE: Nemojte da očekujete da budemo pas koji vas moli

  • Nezavisni.rs
  • 2023-04-25
  • Komentari isključeni za Vučić o odluci SE: Nemojte da očekujete da budemo pas koji vas moli

Predsednik Vučić izjavio je da je priča oko glasanja u Savetu Evrope najavljivana još pre godinu ili dve i da nemamo čega da se stidimo.


“Ovo je velika sramota, jer se ovo nikada nije dogodilo u Savetu Evrope, nikada niko nije primljen preglasavanjem”, naveo je Vučić.

Sve je, dodaje, potpuno besmisleno, nikakvog prava nema, samo sila.

“Sutra idem sa predstavnikom EU Žiofreom da otvaramo Fetislam, tvrđavu u Kladovu. A šta da pričamo o ovome, verujte mi – ne znam. Šta ja da pričam s njima u Briselu. Možda je bolje da razmisle, možda neko, da mogu da nastave da lažu, da taj ide, ne samo 2. maja, već i inače. Niko nije bio na tim razgovorima onoliko puta koliko sam ja bio. Sve sam im trikove naučio. Uvek je iza svega stajala laž i prevara. Neću da menjam ništa u svom odnosu, ali neću da donosim odluke naprečac. Odnosićemo se fer, najpre princip poštovanje povelje UN”, kazao je Vučić.

Na sednici Vlade razgovarali smo o tome šta je ono što ćemo da činimo i kako da se ponašamo, kaže predsednik Srbije.

Ono što moramo da promenimo je da one koji su prijateljski nastrojeni više poštujemo, napomenuo je Vučić.

Govorimo o strategiji odbrane i bezbednosti, a nemamo strategiju spoljne politike koherentno uređenu. Podelili smo zadatke, da u spoljnoj politici vodimo računa o bilateralnoj politici, da ne izlazimo iz granica recipročnosti, rekao je predsednik.

“Ako neko ne poštuje naš teritorijalni intergritet, zašto bismo mi poštovali njihov. Zašto bismo štitili nečiji teritorijalni integritet po svaku cenu ako su oni protiv našeg. To nisu tektonske, ali su dubinske i suštinske promene u politici i odgovoran odnos prema našoj zemlji”, rekao je Vučić.

Kako je rekao, juče je biti uzdržan u Savetu Evrope bilo isto kao da su glasali za članstvo tzv. Kosova.

Nismo zemlja koja će za jedan dan ili noć promeniti odnose sa celim svetom. Bilo je razočaranja. Srbija nikad nije bila uzdržana po pitanju teritorijalnog integriteta Ukrajine, kaže predsednik Vučić.

Ukrajinski predstavnici su tražili pauzu u radu da bi se konsultovali i doneli odluku da budu uzdržani. Neki drugi poput BiH su nestali sa glasanja, kaže on.

Grčku uzdržanost smo manje-više očekivali s obzirom na sve što se dešavalo poslednjih meseci, dodao je Vučić.

Što se tiče Saveta Evrope, znali smo da imaju većinu, imali su 33 zemlje “za”, očekivali su 34. Znali smo da imaju većinu, one koje nisu članice EU bespogovorno slušaju šta kažu Brisel i Vašington, rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

To je sve očekivano, neočekivana je odluka Mađarske i zahvalan sam premijeru Orbanu, zamolio sam ga u subotu ako može da razmotri poziciju Srbije, rekao je Vučić. Pokazali su se kao najveći prijatelji Srbije, glasali su protiv, napomenuo je Vučić.

Ne pravdajući se bilo kome, hvala Španiji, Kipru, Rumuniji, Azerbejdžanu, Gruziji koji su podržali Povelju UN, istakao je predsednik Srbije.


Izvor:tanjug