Finska zvanično primljena u NATO

Finska je zvanično postala 31. članica NATO-a, prenosi finski javni servis Ile. Predsednik Finske je istakao da će ta zemlja intenzivno raditi da osigura članstvo Švedske u Alijansi.


Finska se zvanično pridružila NATO-u, a ispred finskog ministarstva odbrane, uz državnu zastavu, podignute su i zastave alijanse.

Šef finske diplomatije Peka Havisto predao je u Briselu dokument o pristupanju te zemlje Severnoatlantskoj alijansi američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu.

Havisto je prethodno u sedištu Alijanse potpisao dokument o članstvu te zemlje u NATO.

Predsednik Finske Sauli Ninisto u saopštenju povodom pristupanja te zemlje u NATO-u istakao je da taj čin usmeren ni protiv jedne zemlje.

“Članstvo Finske u NATO nije usmereno ni protiv koga. Niti menja temelje ili ciljeve finske spoljne i bezbednosne politike”, istakao je Ninisto u saopštenju objavljenom na Tviteru, preneo je Tas.

Naveo je da je Finska stabilna i predvidljiva nordijska zemlja koja teži mirnom rešavanju sporova.

“Principi i vrednosti koje su važne za Finsku nastaviće da vode našu spoljnu politiku i u budućnosti”, naglasio je Ninisto.

Najznačajniji doprinos Finske zajedničkom odvraćanju i odbrani NATO-a biće u obezbeđivanju i odbrani naše sopstvene teritorije, izjavio je predsednik Finske.

Prema njegovim rečima, još predstoji značajan “posao” koji treba uraditi kako bi se koordinisala odbrana Finske u deo zajedničke NATO odbrane, preneo je Rojters.

Predsednik Finske je dodao i da će ta zemlja intenzivno raditi da osigura članstvo Švedske u NATO. “Članstvo Finske nije potpuno bez članstva Švedske. Rad na što skorijem članstvu Švedske se nastavlja intenzivno”, naveo je Ninisto u saopštenju.

Finska i Švedska su se zajedno prijavile za ulazak u NATO nakon napada Rusije na Ukrajinu u februaru 2022. godine. Od postojećih članica NATO-a, švedsku prijavu za članstvo treba da ratifikuju još Mađarska i Turska.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je ranije danas da je pristupanje Finske NATO-u istorijski događaj i direktan rezultat ruske invazije na Ukrajinu, dodajući da će alijansa osigurati da Švedska takođe postane punopravni član.

“Predsednik Putin je kao deklarisani cilj invazije na Ukrajinu dobije manje NATO-a. Postigao je upravo suprotno. Finska je danas postala punopravna članica Alijanse, a uskoro će i Švedska”, rekao je Stoltenberg.


Izvor:tanjug