Srbija pod snegom: Pojedini putevi neprohodni, stabla pala na automobile

  • Nezavisni.rs
  • 2023-04-04
  • Komentari isključeni za Srbija pod snegom: Pojedini putevi neprohodni, stabla pala na automobile

U većem delu Srbije već više od 20 sati pada sneg. Pojedini putevi su neprohodni, a pod težinom snežnog prekrivača došlo je i do obaranja stabala – jedna devojčica je tako povređena.


MUP saopštava da je više sela bez struje zbog kvarova na elektromreži. Došlo je i do porasta vodostaja pojedinih reka.

Zamenik komandira za uviđaje saobraćajnih nesreća Ivica Bulatović kaže da je od ponoći, kada je obilan sneg počeo da pada u Beogradu, do 15 časova prijavljeno oko 70 saobraćajnih nezgoda u kojima je 12 osoba lakše povređeno.

Navodi su u Uzun Mirkovoj ulici oborena dva pešaka, dok je u Ulici Tošin bunar prilikom kočenja autobusa povređeno troje putnika.

“Uzrok nezgoda je uglavnom neprilagođena brzina stanju puta i uslovima saobraćaja, odnosno nesagledavanje saobraćajne situacije na pravilan način”, rekao je Bulatović za Tanjug.

Dodao je da se najviše nezgoda dogodilo između 7 i 10 časova, gde je za tri sata prijavljeno više od 30 saobraćajnih nesreća, zbog čega je, kako je rekao, dodatno angažovan određen broj patrola.

Bulatović je podsetio da je zakonom propisano da su zimske gume obavezne na vozilima u periodu od 1. novembra do 1. aprila kada se na kolovozu nalazi sneg, led ili poledica.

”Posle toga nisu obavezne, ali je preporučljivo i nije kažnjivo da vozač ima zimske gume”, rekao je Bulatović.

Pozvao je vozače da bez preke potrebe ne izlaze na put i da sagledaju svoje mogućnosti upravljanja vozilom, kao i tehničke mogućnosti vozila, odnosno da li je dovoljno tehnički opremljeno za trenutne uslove.

Padavine će danas posle podne oslabiti, ali se potpuni prestanak snega očekuje tek u sredu, saopštio je danas Republički hidrometeorološki zavod.

Najintenzivnije snežne padavine bile su tokom prepodneva u nižim predelima jugozapadne, zapadne i centralne Srbije, uz stvaranje snežnog pokrivača ukupne visine od 10 do 30 centimetara, lokalno i više, dodaje se u upozorenju RHMZ-a.

Na planinama je zabeleženo i više od 30 centimetara novog snega, uz stvaranje snežnih nanosa, usled jakog severozapadnog vetra.

U ostalim krajevima snežni pokrivač bio je manji, navodi se u saopštenju.

Saobraćaj je danas zbog snega otežan i usporen na putevima područja Beograda, Užica, Valjeva, Nove Varoši, Ivanjice, Sjenice i Novog Pazara, a posebno u planinskim predelima i putevima koji vode preko Debelog brda, Tare, Zlatibora, Golije, Pešteri, Kopaonika, Divčibara i Goča, saopštio je Auto-moto savez Srbije.

Na glavnim putevima u Srbiji prvog reda prohodnost je trenutno dobra, kažu iz Auto-moto saveza Srbije (AMSS) uz apel vozačima da ukoliko nemaju zimske gume nikako ne kreću na put i da tokom vožnje budu oprezni.


Izvor:nezavisni.rs