25. oktobra desiće se nešto što je Srbe 1999. nateralo da ne izlaze na ulice!

  • Nezavisni.rs
  • 2022-10-13
  • Komentari isključeni za 25. oktobra desiće se nešto što je Srbe 1999. nateralo da ne izlaze na ulice!

Astronomsko društvo “Ruđer Bošković” saopštilo je da će iz Evrope, osim iz Portugalije i delova Španije, 25. oktobra 2022. moći da se posmatra ceo tok delimičnog pomračenja Sunca.


Mesec će kao brži trkač od Sunca na istok, u Beogradu dodirnuti severozapadni deo Sunčevog diska u 11.22, a napustiće njegov severoistočni deo u 13.38.

U maksimumu će Mesec pokriti 42 odsto Sunčevog prečnika.

Najveći deo Sunčevog prečnika, preko 82 odsto, Mesec će pokriti u Rusiji, u Istočnom Sibiru, severno od Tjumena.

Ukoliko bude vedro, pojavu treba posmatrati kroz svećom dobro nagaravljeno staklo, kroz staklo maske za zavarivanje i astronomske filtere. Pomračenje će se pratiti i sa terase Narodne opservatorije na Kalemegdanu.

Dve nedelje kasnije, 8. novembra sledi i pomračenje Meseca, koje se neće videti iz Srbije.

Ceo tok ove pojave će moći da posmatraju stanovnici tihookeanskih ostrva.
Pomračenje Sunca 1999. godine ispraznilo ulice Srbije

Kada je 1999. godine najavljeno pomračenje Sunca narod u Srbiji bio je pripreman za taj događaj koji su mnogi čekali u strahu.

Savezno ministarstvo za rad, zdravstvo i socijalnu politiku, Savezni hidrometeorološki zavod i Institut za očne bolesti Kliničkog centra Srbije izdali su tada uputstvo o merama zaštite. Građani su danima pripremani kako “da ne oslepe”. Ili da, ne daj Bože, ako imaju nekakvu bolest a ne pridržavaju se tog uputstva, koje je u više navrata čitano i u Dnevniku RTS, usled izlaganja toj prirodnoj pojavi pogoršaju svoje zdravstveno stanje.


Izvor: nezavisni.rs