ŽESTOKE BORBE KOD HERSONA: Granatiranje širom Ukrajine

Britansko ministarstvo odbrane objavilo je novi izveštaj obaveštajaca o stanju na frontu, pre svega kod Hersona.


“Nakon povlačenja oko 20 km severno od Hersona početkom oktobra, ruske snage verovatno pokušavaju da konsoliduju novu liniju fronta zapadno od sela Milove. Teške borbe se nastavljaju duž ove linije, posebno na zapadnom kraju gde je ukrajinsko napredovanje učinilo da ruska vojska više nije zaštićena jekom Inhulets”, navodi se u izveštaju.

Rusi su, tvrde Britanci, već naložili evakuaciju civila jer se spremaju za velike napade.

Rusija prebacuje nuklearku Zaporožje na ruske sisteme

Ruska agencija TASS izveštava da su zvaničnici ruskog operatera nuklearne elektrane Rosenergoatom započeli proces tranzicije Zaporoške nuklearne elektrane (ZNPP) na ruske sisteme, posebno na „sistem za skladištenje istrošenog goriva Ruske Federacije”.

Predsednik Ruske dume: Odgovor će biti još oštriji

Predsednik Državne dume Rusije Vjačeslav Volodin izjavio je da će, ako Kijev nastavi, kako je naveo, terorističke napade, odgovor biti još oštriji.

“Nigde u svetu se ne pregovara sa teroristima”, napisao je Volodin na Telegramu i dodao da “svi organizatori i izvršioci terorističkih napada moraju biti pronađeni, a oni koji se budu suprotstavljali uništeni”.

Erdogan: Cilj Turske je da zaustavi krvoproliće

Cilj Turske je da zaustavi krvoproliće u ratu između Rusije i Ukrajine što je pre moguće uprkos preprekama, rekao je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan na regionalnom samitu u Kazahstanu.

Ispod ruševina zgrade izvučeno dete, traga se za 7 ljudi

Ispod ruševina višespratnice u Nikolajevu, pogođene u granatiranju koje su izvele ruske snage, izvučeno je 11-godišnje dete, a potraga za sedam osoba i dalje traje, saopštio je načelnik regionalne vojne uprave Vitalij Kim.

“Noćas je grad Nikolajev bio na meti masovnog napada raketama S-300. Pogođena je petospratnica. Jedanaestogodišnji dečak je izvučen ispod ruševina. Dete je provelo šest sati pod ruševinama”, napisao je Kim jutros na Telegramu, prenosi Interfaks Ukrajina.

“Ukrajina u NATO? To je Treći svetski rat”

Prijem Ukrajine u NATO mogao bi da rezultira Trećim svetskim ratom, rekao je zamenik sekretara ruskog saveta bezbednosti Aleksandar Venediktov u intervjuu ruskoj državnoj novinskoj agenciji TASS.

“Kijev je svestan da bi takav korak značio zagarantovanu eskalaciju do Trećeg svetskog rata. Očigledno, na to i računaju – da naprave informativnu buku i još jednom skrenu pažnju na sebe”, rekao je i ponovio stav Rusije da je zapad, pomažući Ukrajini, ukazao da je „direktna strana u sukobu“.

U granatiranju Nikopolja povređena jedna osoba

U noćašenjem grantiranju Nikopolja koje su izvele ruske snage teško je povređen jedna muškarac, saopštio je načelnik Dnjepropetrovske regionalne vojne uprave Valentin Reznicenko. Naveo je da su ruske trupe cele noći granatirale region Nikopolja, najviše sam Nikopolj.

Regionalne vlasti: Napadi dronovima u Kijevskoj oblasti

U toku su napadi ruskih snaga na delove Kijevske oblasti, saopštio je načelnik regionalne vojne administracije Oleksij Kuleba. Naveo je da je najverovatnije reč o napadu dronova kamikaza i da su spasilačke službe na terenu, prenosi Interfaks Ukrajina.

Zamenik šefa kabineta predsednika Ukrajine Kiril Timošenko izjavio je da su napadi izvedeni na vitalnu infrastrukturu.

Gradonačelnik: U Nikolajevu pogođena petospratnica

U granatiranju Nikolajeva koje su izvele ruske snage pogođena je petospratna stambena zgrada, saopštio je gradonačelnik Oleksandr Senkevič.

Prema njegovim rečima, gornja dva sprata zgrade su potpuno uništena, prenosi Ukrinform. Spasioci su na terenu.