Zašto mačke toliko vole da se zavuku u kartonsku kutiju

Ponašanje mačaka često zbunjuje čak i njihove vlasnike. Međutim, u vezi jedne stvari svi se slažu – mačke vole kartonske kutije, a naučnici su pokušali da objasne zašto.

Najčešće ih više interesuju kutije u kojima su zapakovane njihove nove igračke od samih igračaka. Ni najskuplje interaktivne igračke ne mogu se uporediti s običnom kartonskom kutijom.

No zašto ih mačke toliko vole? Na to pitanje su pokušali da odgovore američki naučnici, piše portal ‘msn news’.

Mačke uživaju u kutijama iz više razloga. Pre svega, reč je o nečem novom što žele da istraže, kaže Mikel Delgado, doktor nauka, koja se bavi proučavanjem ponašanja mačaka na Veterinarskom fakultetu Dejvis univerziteta u Kaliforniji.

Njihova urođena znatiželja navodi ih da pokušaju da dokuče svrhu nekog predmeta. Zanimljivi mirisi i šuštav zvuk zgužvanog papira još više podstiču njihovu znatiželju, kaže Delgado.

Drugi je razlog taj što je u kutiji – toplo. Mačke vole da je sobna temperatura viša od one koja odgovara većini ljudi, a s obzirom na to da je karton odličan izolator, mačke se često uvlače u kartonske kutije da bi očuvale svoju telesnu toplinu.

Veterinar i vlasnik klinike za životinje u njujorškoj gradskoj četvrti Midl Vilidž, Metju Mekarti pojašnjava da kutije mačkama pružaju osećaj sigurnosti.

Kutije kao sigurne zone

Mačke su i grabljivice i plen, no zbog ovog potonjeg mnoge su sklone samozaštiti. Kutije im nude svojevrsnu sigurnu zonu, jer ih čuvaju od opasnosti koje vrebaju na otvorenim prostorima i omogućuju lakši beg kad uoče potencijalnu pretnju, objasnio je McCarthy.

Sigurnost zatvorenog i zaštićenog prostora, u ovom slučaju kutije, kod mačaka pridonosi smanjenju stresa. Mekarti kaže i da mačkama odgovara tekstura kartona.

Ona je za njih jedan od najzgodnijih materijala za grebanje.To im omogućuje da vidljivim oznakama i svojim mirisom označe vlastitu teritoriju, da naoštre kandže, uklone zadebljane kandže i istegnu mišiće, pojasnio je.

Da biste svojoj kućnoj ljubimici obezbedili sigurnost u njenim aktivnostima istraživanja kartonske kutije, Delgado preporučuje uklanjanje svih materijala koji se koriste pri pakovanju, poput spajalica ili ljepljive trake.

Predlaže da u kutiju stavite mekano ćebe ili peškir, kako bi mački bila još primamljivije i ugodnije sklonište. McCarthy ističe da je važno ne ometati mačku dok se odmara u svojoj kutiji, jer ona postaje njen siguran prostor.

Podizanje kutije ili njeno udaranje taj siguran prostor mogu pretvoriti u nešto sasvim suprotno. Dopuštenim smatra fotografisanje sklupčanog ljubimca u njegovom sigurnom prostoru, jer mu to neće smetati.

Izvor: n1