
Testenina s finim sosom uvek je dobar izbor za ručak, a ovaj recept je idealan za pripremiti jer se brzo sprema, a mnogo je ukusan.
Kuvana ili zapečena testenina često se nametne kao logičan izbor usled ubrzanog života, a kad joj dodamo fini sos od brokolija i tunjevine, dobijemo brz obrok koji nas i te kako zasiti.
Za zdraviju varijantu dovoljno je običnu testeninu zameniti integralnom ili onom od heljde, koristiti brokoli kuvan na pari, te konzervisanu tunu u salamuri (vodi) umesto one u ulju.
Sastojci:
(za 4 osobe)
400 grama kratke testenine (penne, fusilli, orecchiette)
1 komad brokolija
160 grama tunjevine iz konzerve (u salamuri)
2 čena belog luka
50 grama rendanog sira
3 kašike maslinovog ulja
2 kašike soka od limuna
so
biber
- Brokoli operite, razdvojite je na cvetove i skuvajte na pari (oko 7-8 minuta).
Tunjevinu ocedite, beli luk iseckajte na listiće.
U veći lonac stavite vodu, kad voda prvovri, dodajte kašičicu soli pa ubacite da kuvate testeninu.
Kuvajte prema uputstvu na pakovanju testenine koju koristite.
Zagrejte dublji tiganj, dodajte maslinovo ulje i na listiće iseckan beli luk, nakon minut dodajte kuvan brokoli, malo posolite i pobiberite, pa zalijte limunovim sokom.
Dodajte oceđenu tunjevinu i lagano promešajte kutlačom.
Zalijte s malo vode u kojoj se kuva testenina.
Kuvanu testeninu ocedite, ostavite oko 100 ml vode od kuvanja, pa testeninu ubacite u tiganj s brokolijem i tunjevinom.
Izmešajte pa zalijte vodom od kuvanja i dodajte polovinu narendanog sira.
Poslužite toplo posipano ostatkom narendanog sira.
Izvor: Zadovoljna.hr, Stil / Foto: Pixabay
PODELITE OVU VEST:
Pljeskavice sa ovsenim pahuljicama i brokolijem
TORTA ZA POLA SATA: Šeherezada sa keksom i voćem svideće se svima
Piletina punjena povrćem sa bešamel sosom
Čoko plazma torta
Recept za krofne kakve su se nekad pravile
Ovaj starinski kolač će vas oduševiti!
Zdrav doručak sa ananasom
FANTASTIČNA POSLASTICA: Voćne pogačice sa jagodama